Van Aleppo naar Rabat: het verhaal van Fatma

marokko
4
3 feb '14
Dagelijks vluchten honderden Syriërs hun land uit om een veiliger onderkomen te vinden. Een kleine groep komt uiteindelijk uit in Marokko.

De burgeroorlog in Syrië heeft ervoor gezorgd dat 2,4 miljoen burgers hun huizen - soms hun familieleden - moesten achterlaten. Libanon, Jordanië en Turkije vangen de meesten op. Zo heeft Libanon 800.000 vluchtelingen, terwijl Jordanië en Turkije elk meer dan een half miljoen vluchtelingen hebben. Andere landen als Egypte en Irak vangen eveneens honderdduizenden Syriërs op. Veel gezinnen kiezen er echter voor om naar Algerije te vluchten om de simpele reden dat er geen visum nodig is om naar het land af te reizen. 

Fatma Voor velen is Algerije een doorgang naar Marokko. Zo ook voor de 42-jarige Fatma. Zij kwam via Algerije drie maanden geleden in Marokko en woont momenteel met haar vier kinderen in Temara. Daar huurt ze voor 1200 dirham per maand een kamer. Het verlaten van Aleppo was geen makkelijke beslissing, maar gezien de omstandigheden had ze slechts een keuze: en dat was vertrekken. 'De toestand in Syrië is slecht, heel slecht', zegt Fatma.

MWN meldt dat ze niet veel dieper wil gaan maar haar gezichtsuitdrukking zegt eigenlijk genoeg. Het feit dat haar man nog steeds niet in Marokko is aangekomen verhoogt de spanning. Hij is nog steeds in Aleppo, waar hij een operatie moest ondergaan. Dat moest de vrouw uit eigen zak betalen en om de situatie beter te schetsen: haar man is afhankelijk van geld dat ze uit Marokko naar Syrië stuurt. Waarschijnlijk raakte hij gewond tijdens de oorlog. 

Om geld voor de huur en haar gezin te verdienen gaat ze regelmatig naar de supermarkt: 'Ik ben gezegend omdat mensen die me hier vinden mij helpen. Sommigen geven me eten, terwijl anderen mij helpen met de huur. Anderen zorgen voor onderwijs voor mijn kinderen.' Op dit moment is ze afhankelijk van de liefdadigheid van Marokkanen, omdat ze niet kan werken. Ze heeft geen verblijfsvergunning en om in aanmerking te komen dient ze de vluchtelingenstatus te krijgen. 

Daarvoor heeft ze inmiddels een aanvraag voor gedaan bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

© Redactie 2014
marokko
syrië
arabische lente
vluchteling
algerije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?