Kolonel in Marokko geschorst omdat hij vrouwen geen hand wil geven

marokko
454
5 feb '14
Een hooggeplaatste militair in Marokko is bestraft omdat hij weigert de handen van vrouwen te schudden. Dat liet hij weten tijdens de vermelding 'officiële bijeenkomsten' niet bij te wonen.

De minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Hassad kreeg in de Tweede Kamer mondelinge vragen over de kwestie. Hij bevestigde dinsdag dat er disciplinaire maatregelen zijn genomen tegen een kolonel van hulptroepen in Kenitra. Reden hiervoor is de eerste vrouwelijke wali van Marokko, Zineb El Adaoui. Akhbar Al Yaoum meldt vandaag dat de kolonel in kwestie meldde dat hij geen officiële plechtigheden in Kenitra meer zal bijwonen. 

Hierdoor wordt hij niet gedwongen om handjes te schudden met het vrouwelijke hoofd van de regio. Dit om de simpele reden dat hij wegens religieuze overtuigingen vrouwen geen hand wil geven. Hiermee doet hij in principe niet meer dan de islam voorschrijft inzake het aanraken van vrouwen. Desondanks is de kolonel geschorst. 

De algemene inspectie van de hulptroepen van noord-Marokko besloot de kolonel zijn taken als regionaal commandant af te nemen. Of dit op permanente of voorlopige basis is werd niet bekend gemaakt. Het is de moeite waard te vermelden dat mannen en vrouwen in uniform in Marokko strike regels moeten volgen als het gaat om 'tekenen van politieke of religieuze aard'. 

Het is in Marokko ten strengste verboden om deze tekenen van religieuze of politieke overtuigingen te uiten tijdens diensten.

© Redactie 2014
marokko
zineb el adaoui
wali kenitra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?