Wettelijk toezicht op moskee-internaten

algemeen
12
5 feb '14
Het toezicht op moskee-internaten wordt aangescherpt.

Zij moeten voortaan voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid en het welzijn van kinderen, blijkt uit een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag heeft gepubliceerd. Bij misstanden kunnen gemeenten ingrijpen. "Het is belangrijk voor de integratie dat kinderen meedoen aan de Nederlandse samenleving", stelt Asscher over het verscherpte toezicht. 

"Ik wil tegengaan dat kinderen met hun rug naar de samenleving opgroeien. Om dit te voorkomen moeten we weten wat er in de internaten gebeurt. Gemeenten halen de banden met de internaten aan en gaan vaker controleren." Asscher maakte een jaar geleden al vrijwillige afspraken met gemeenten en de besturen van de islamitische scholen om zo de veiligheid en het welzijn van kinderen te vergroten. 

Zo moet er sindsdien aan vertrouwenspersoon zijn en moeten medewerkers een verklaring om het gedrag hebben. De GGD controleert vanaf dit voorjaar of de internaten hieraan voldoen. Dankzij de wet kunnen gemeenten voortaan ook handhaven als er misstanden zijn. De wet geldt overigens voor alle private internaten, dus ook voor bijvoorbeeld opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys. 

De wet is grotendeels gebaseerd op de eisen die voor schippersinternaten gelden. Aanleiding voor de wet zijn de misstanden op moskee-internaten in Utrecht en Rotterdam. In 2012 bleek dat die niet over de juiste vergunningen beschikten om kinderen onderdak te bieden. In sommige gevallen was het slecht gesteld met de brandveiligheid. 

Ook liet het pedagogische klimaat te wensen over. De nieuwe wet wordt nog voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel moet in juli 2015 van kracht worden. 

© Novum 2014
moskee
internaten
moskeeinternaten
asscher
pvda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?