Regering Marokko heeft geen trek in behandeling anti-Israëlwet

marokko
5
5 feb '14
Wetsvoorstellen die elke vorm van normalisering met de zionistische staat bestraft worden maar niet besproken in de Tweede Kamer.

De plannen hiervoor liggen al weken bij speciale commissie van justitie en wetgeving waardoor enkele Kamerleden ongeduldig worden. Het is zo goed als zeker dat de wet niet goedgekeurd zal worden maar men wil er snel korte metten mee maken om in de praktijk verder te gaan. Abdellatif Wahbi is voorzitter van de commissie en bovendien lid van de PAM-partij. Voor hem is niet helemaal duidelijk of hij de plannen moet bespreken met de commissie of dat hij het moet overhandigen aan de parlementsvoorzitter. 

Tegenover Akhbar Al Yaoum meldt hij dat de wetsvoorstellen namelijk onder de overheid vallen. De internationaal bekritiseerde voorstellen ziet hij dan ook graag verdwijnen zodat de regering het beleid kan vertalen naar de praktijk. Marokko wil weinig met Israël te maken, maar wil de buitenlandse betrekkingen met andere landen niet schaden. 

Straf In een van de voorstellen staat onder meer dat betrekkingen met de zionistische staat bestraft kunnen worden met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal één miljoen dirham. De wetsvoorstellen werden in het leven geroepen door een speciaal observatorium tegen de normalisering van de banden met Israël. 

Vijf partijen, waaronder regeringspartij PJD, steunden het voorstel. Inmiddels heeft een van de partijen zich teruggetrokken. De PAM-partij van Wahbi ziet geen heil meer in de behandeling van de wetten.

© Redactie 2014
marokko
zionisten
palestina
anti-israëlwet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?