Uitkeringenen Syriëgangers stopgezet

algemeen
140
6 feb '14
Bij meerdere Syriëgangers is de uitkering stopgezet. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag in Trouw.
In november schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al in een Kamerbrief dat het aanpakken van uitkeringen wordt overwogen. Inmiddels wordt dit dus gedaan. Van iedere bij de overheid bekende Syriëganger wordt nagegaan of hij onterecht geld van de overheid krijgt. Iemand met een uitkering heeft bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. "Maar als hij voor langere tijd in Syrië zit, kan hij daar niet aan voldoen. Dat is een grond om die uitkering te stoppen", legt de woordvoerder in de krant uit. 

De studiefinanciering kan ook worden teruggevorderd. Dat gebeurt alleen achteraf als blijkt dat iemand langere tijd niets heeft gedaan voor zijn studie. Hoe vaak uitkeringen zijn stopgezet, zegt de NCTV niet. Naar schatting zijn er zo'n 120 Nederlandse jihadisten in Syrië, maar zij krijgen niet allemaal een uitkering. 
© Novum 2014
arabische lente
syrië
polderjihadisten
vvd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi