Man krijgt gevoel in robothand

algemeen
0
6 feb '14
Een team van Zwitserse en Italiaanse wetenschappers is erin geslaagd een man gevoel te geven in een robothand.

De man was zijn linkerhand al meer dan tien jaar kwijt. De Deen Dennis Aabo Sorensen kreeg een week lang voorwerpen te voelen die hij als hard, zacht, rond of vierkant omschreef. "Het was geweldig", zei hij. "Ik heb nog niet eerder zo'n echt gevoel van een normale hand gehad." Het was niet het eerste experiment dat gevoel probeerde te genereren met een kunstmatige hand. Wel behoort het tot de meest geavanceerde proeven tot nu toe. 

Er werden elektroden in twee zenuwen in de stomp van Sorensens arm geplaatst. Die konden verbinding maken met sensoren op de vingers van de kunstmatige hand. De wetenschappers creëerden zo een verbinding tussen de robothand en Sorensens hersenen, waardoor hij bewegingen direct kon maken en voelen. "Het was interessant om te zien hoe snel hij de hand kon gebruiken", zei hoofdonderzoeker Silvestro Micera van de federale Zwitserse Technische Hogeschool in Lausanne. 

"Hij kon de ontvangen informatie direct op een complexe manier gebruiken." De onderzoekers zeggen wel dat het nog jaren zal duren voordat de voelende robothand op de markt komt. Wetenschappers zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om prothesen te verbeteren, maar om mensen hier ook gevoel in te geven lukte tot nu toe zelden. 

© Novum 2014
zwitserland
italië
robot
hand
gezondheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?