Rebellen Syrië bevrijden honderden gevangenen

buitenland
14
6 feb '14
Syrische opstandelingen hebben donderdag delen van de centrale gevangenis van Aleppo ingenomen en honderden gevangenen bevrijd.
De rebellen belegerden de gevangenis al bijna een jaar. Na verschillende vergeefse pogingen slaagden de opstandelingen er eindelijk in toegang te krijgen nadat een strijder van een brigade van het Nusra-front zichzelf bij de poort had opgeblazen. Na een kort grondoffensief wisten ze delen van de gevangenis in handen te krijgen. Van de ongeveer vierduizend gedetineerden werden er zeker driehonderd bevrijd, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 

Het Aleppo Media Center meldde dat de rebellen de hele gevangenis onder controle hadden. De Syrische staatstelevisie berichtte echter dat het leger een aanval van 'terroristische groepen' op de gevangenis had afgeslagen. De rebellen kondigden donderdag ook een offensief aan om de luchtmachtmasis Kweiras ten oosten van Aleppo te veroveren. Door opstandelingen beheerste wijken van de noordelijke stad hebben al weken bombardementen met 'vatbommen' te verduren. 

Dat zijn vaten gevuld met explosieven, brandstof en metaalschroot die uit helikopters worden gegooid en in woonwijken dood en verderf zaaien. Alleen al in de afgelopen vijf dagen zijn door zulke bommen zeker 246 mensen onder wie 73 kinderen gedood, zegt het Observatorium. De Syrische regering zei donderdag met de Verenigde Naties overeenstemming te hebben bereikt over de evacuatie van honderden burgers uit belegerde delen van de stad Homs. 

De evacuatie, waarover gesproken was op de recente vredesconferentie in Genève, zal volgens de Syrische televisie 'zeer spoedig' plaatshebben. 
© Novum 2014
syrië
arabische lente
aleppo
gevangenis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi