Marokko en Iran gaan in gesprek over herstel betrekkingen

marokko
50
7 feb '14
Iran heeft Marokko gevraagd of het trek heeft in gesprekken over de hervattingen van de diplomatieke banden onderling. Marokko beëindigde de betrekkingen vier jaar geleden na bemoeienis met het beleid van Marokko.

Iran zou zich hebben gemoeid in aangelegenheden tussen Marokko en Bahrein. Rabat was daar duidelijk niet over te spreken en besloot Iran een halt toe te roepen. Sinds Iran een nieuwe president heeft is het land begonnen aan een charmeoffensief om gebroken banden weer te herstellen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Yayad Zarif, belde met zijn Marokkaanse collega Salaheddine Mezouar om de plannen te bespreken. 

Mezouar wees ondanks de goede bedoelingen nog op de redenen van Marokko om de banden stil te leggen. Beide ministers zijn overeengekomen dat de ambassades van Marokko en Iran binnenkort moeten vergaderen over een impuls. 

Palestina Als er iets is dat Marokko met Iran gemeen heeft, lijkt het de antizionistische houding wel. Een hervatting van de betrekking zat eraan te komen, gezien Marokko Iran uitnodigde voor de vergadering van het Al-Quds Comité in Rabat. Het comité, met koning Mohammed VI als voorzitter, steunt net als Iran de Palestijnse aspiraties voor een eigen staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. 

Bahrein Rabat verbrak de banden met het sjiitisch land in maart 2009. Marokko beschuldigde Teheran ervan ongepaste opmerkingen te hebben gemaakt over de steun van Rabat aan het soennitische Bahrein. Bovendien verdenkt Marokko Iran ervan pogingen te hebben gewaagd om de religieuze fundamenten (soennitische richtlijnen) in Marokko te willen veranderen. 

Iran ontkende de beschuldigingen van inmenging.

© Redactie 2014
marokko
iran
bahrein
soennieten
sjiieten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?