Marokko boert goed met verkoop alcohol en tabak

marokko
30
8 feb '14
Marokko heeft sinds de vorming van een islamitische regering een haat-liefde verhouding met alcohol. Hoewel sommige partijen de verkoop van alcohol mondjesmaat een halt wil toeroepen stromen er miljarden dirhams binnen dankzij alcohol.

De belastinginkomsten voor de verkoop van alcohol en tabak in Marokko hebben de 80 miljard dirham bereikt in 2012. Dat meldt de krant Al Akhbar op basis van vrijgegeven cijfers door Zouhair Chorfi, directeur-generaal van een commissie verantwoordelijk voor indirecte belastingen. Chorfi gaf de cijfers vrij tijdens een vergadering in Marrakech vorige week. Ook andere vertegenwoordigers uit de MENA-regio waren aanwezig. 

Chorfi liet niet na om te wijzen op de economische resultaten van de verkoop van alcohol en tabak. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen als Marokko illegale smokkel weet tegen te gaan. Volgens Imperial Tobacco Morocco heeft de Marokkaanse staat 2,2 miljard dirham verloren in 2012 door de consumptie van gesmokkelde sigaretten. Dezelfde bron voegt eraan toe dat alcohol en likeur vorige maand veel duurder werden met wel stijgingen tot 700 dirham per hectoliter. 

Dit komt mede door de maatregelen van de regering, die in 2012 al de belastingen op sterke drank verhoogde. Toen steeg de belasting van 10.500 dirham per 100 liter naar 15.000 dirham. Belasting op bier steeg van 550 dirham naar 900 dirham. 

Verbod In de Marokkaanse wet staat dat consumptie en het kopen van alcohol voor Marokkaanse moslims verboden is. Met de opkomst van supermarkten en andere winkels is het echter een eenvoudige zaak om eraan te komen. Ophef over het verbod en gebruik van Marokkanen komt steeds vaker voor. 

De Marokkaanse minister van Toerisme, Lahcen Haddad, liet eerder al weten niets te zien in een algemeen verbod op de verkoop van alcoholische dranken in Marokko. 

© Redactie 2014
marokko
alcohol
tabak
belastingdienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?