Zwitsers stemmen voor maximaal aantal immigranten

buitenland
20
10 feb '14
Een meerderheid van de Zwitserse bevolking wil dat er een quotum wordt ingesteld voor het aantal migranten dat het land kan binnenkomen.

Dat blijkt uit de uitslag van een referendum, waarvan de uitslag zondag is bekendgemaakt. De voorstanders van een immigratielimiet lijken met een nipt verschil te hebben gewonnen. Volgens de Zwitserse tv-zender SRF heeft 50,3 procent voor gestemd en 49,7 procent tegen. Slechts dertigduizend stemmen scheidden de twee kampen. 

Vooral in de delen van Zwitserland waar Duits en Italiaans wordt gesproken was veel steun voor het immigrantenquotum. De opkomst lag op zo'n 56 procent. De Zwitserse regering en de meeste partijen in de oppositie zijn tegen het quotum gekant. Zij denken dat het de Zwitserse economie en de relatie met de Europese Unie kan schaden.

De uitslag betekent dat Zwitserland een aantal verdragen over onder meer het vrije verkeer van mensen zal moeten openbreken. Tot nu toe waren er weinig barrières voor mensen uit EU-lidstaten die zich in Zwitserland wilden vestigen. Parlementariër Ernst Schwaller van de Zwitserse christendemocraten zei dat het nu aan de regering is om een diplomatiek offensief te beginnen. 

Daarbij moet aan de EU duidelijk worden gemaakt dat de regering niet anders kan dan de uitslag van het referendum respecteren en uitvoeren. "We moeten de EU laten zien dat we een betrouwbare partner zijn", zei Schwaller. De Europese Commissie is teleurgesteld over de uitslag, zei een woordvoerder. "Dit druist in tegen het principe van vrij verkeer van personen, dat geldt tussen de EU en Zwitserland", aldus de woordvoerder. 

"De EU zal de implicaties hiervan op de betrekkingen tussen EU en Zwitserland bestuderen." 

© Novum 2014
zwitserland
illegalenquotum
immigratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?