Plasterk zweeg maanden over verkeerde informatie

algemeen
3
10 feb '14
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wist al in november dat hij verkeerde informatie had gegeven over het afluisterschandaal.

Dat schrijft Plasterk maandag in antwoord op een serie Kamervragen. Op 22 november bleek uit onderzoek dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het registreren van 1,8 miljoen telefoontjes. Zo'n drie weken eerder had Plasterk in het tv-programma Nieuwsuur echter verklaard dat de Nederlandse diensten er niets mee te maken hadden. 

"Terugkijkend hierop vindt de minister van BZK dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten", staat in de Kamerbrief van maandag. Volgens Plasterk was destijds het beeld ontstaan dat de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het afluisteren van 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland. Dat beeld heeft hij willen weerleggen.

Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) kregen op 22 november gelijktijdig de uitkomsten van het onderzoek waaruit bleek dat niet de NSA, maar de Nederlandse diensten verantwoordelijk waren. Pas vorige week informeerden zij daarover de Tweede Kamer. Dat de waarheid in de tussentijd geheim werd gehouden, was ingegeven door 'het belang van de staat om in het openbaar niet in te gaan op de mogelijke modus operandi van onze diensten', schrijven Plasterk en Hennis. 

Vorige week biechtten zij de waarheid alsnog op in verband met de rechtszaak rond de afluisterpraktijken die een groep burgers heeft aangespannen. Dat leidde tot 'een nieuw toetsmoment'. Plasterk en Hennis willen niet zeggen of de 'commissie stiekem' van de Tweede Kamer, waarin de fractievoorzitters zitting hebben, wel op tijd is geïnformeerd. Over contacten met deze commissie, die toezicht houdt op de geheime diensten, 'kunnen in het openbaar geen mededelingen worden gedaan'. 

Toezichthouder CTIVD is niet apart geïnformeerd over het feit dat het aftappen van de 1,8 miljoen gesprekken het werk was van de Nederlandse diensten. "De CTIVD kan hier continu kennis van nemen en is bekend met de werkwijze van de diensten. De CTIVD wordt niet separaat geïnformeerd." Van de 1,8 miljoen telefoontjes is het telefoonnummer van beller en ontvanger vastgelegd, evenals de datum en de tijd van het gesprek.

Het gaat om telefoongesprekken in het buitenland of tussen Nederland en het buitenland. "Voor zover daarbij Nederlandse telefoonnummers in beeld kwamen, zijn deze hieruit gefilterd alvorens de informatie te delen met partnerdiensten", schrijven Plasterk en Hennis. Ze willen niet vertellen hoeveel Nederlandse telefoonnummers ertussen zaten. De telefoontjes zijn onderschept via de satelliet, 'in het kader van contraterrorisme en militaire missies in het buitenland'. Plasterk en Hennis willen geen verdere details geven. 

© Novum 2014
ronald plasterk
pvda
privacy
nsa
afluisteren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?