Marokkaans meisje Nora (15) geronseld voor jihad-huwelijk in Syrië

marokko
63
11 feb '14
Nora is een 15-jarig meisje van Marokkaanse komaf en heeft het pad gekozen van veel mannen.

De Franse pers maakt melding van het jonge schoolmeisje, dat woonachtig is in het Franse Avignon. Ze koos ervoor om haar leven te wagen in de strijd tegen de troepen van Bashar Assad. Via Turkije belandde ze uiteindelijk in het levensgevaarlijke Syrië. De ouders van het meisje merkten de laatste maanden voor haar vertrek op dat hun kleine Nora aan het veranderen is. Ze begon eerst met het dragen van een hoofddoek en al snel volgde de ghimaar. 

Men vreest dat ze nu het slachtoffer is van seksueel misbruik in Syrië. Advocaten van de familie proberen met man en macht iets voor de familie te betekenen, maar zijn zich bewust van het hels karwei. Volgens de krant La Provence is de broer van Nora zeer actief met het verspreiden van zijn gedachtegoed via internet en sociale netwerken. Vooral Facebook gebruikt hij als platform om zijn jihadistische ideeën over te brengen. 

Ook Nora las veel van deze teksten, maar deed dat onder een tweede account. Zo keek ze naar video's waarin vrouwen oproepen tot de jihad in Syrië. Haar broer zegt nu tegen de krant dat ze inderdaad in Syrië is en dat het er eerst goed was, maar nu niet meer. Hij vroeg haar terug te keren, maar op de achtergrond hoorden ze gefluister van mensen, die zeiden dat alles onder controle is. 

Vandaag de dag is de broer van Nora wanhopig en zelfs bereid om zijn kleine zusje zelf op te halen. Nora, altijd serieus en ijverig op school, had grootse plannen en wilde arts worden. Volgens de bron hebben twee mannen, een Frans en de ander Arabisch-sprekende, een huwelijk geregeld voor de tiener. Het lijkt erop dat Nora slachtoffer is geworden van wat sommige strijders noemen 'nikah jihad', oftewel de huwelijkse jihad. 

Islamitische geleerden waarschuwen echter voor deze vorm van seksueel misbruik en zien geen geldige gronden voor het fenomeen.

© Redactie 2014
marokko
nora
frankrijk
syrië
jihad
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?