Bijzondere docu over vergeten Marokkanen in Vietnam (video)

algemeen
30
11 feb '14
Onder het mom 'ken je geschiedenis' kwamen wij een belangrijk stukje Marokkaanse historie tegen.
Wat veel mensen niet weten is dat er tientallen Marokkanen mee hebben gevochten tijdens de oorlog tussen Vietnam en Frankrijk. Al Jazeera maakte over deze groep vergeten Marokkanen een bijzondere documentaire genaamd '40 Years of Solitude'. De oorlog brak uit toen Marokko onder heerschappij van de Fransen stond. Voor wat brood op de planken besloten veel Marokkanen zich aan te sluiten bij de Fransen. 

Tientallen jonge Marokkanen werden onder de Franse vlag naar Vietnam gestuurd. Daar vochten ze tussen 1954 en 1964 aan beide zijden. Toen de Marokkanen erachter kwamen dat hun koning door de Fransen is verbannen, besloot een groep uit woede zich aan te sluiten bij de Vietnamezen. Voor hen was 'Allah, het volk en de koning' namelijk het belangrijkst. 

In 1972 keerde een grote groep terug, maar sommigen bleven. Zij die bleven trouwden met Vietnamese vrouwen en kregen kinderen. Deze kinderen kunnen Marokko echter niet bezoeken omdat hun vaders in Vietnam zijn overleden. Met de nieuwe betrekkingen tussen Hanoi en Rabat gloort er hoop. De docu werpt een licht op de zaak en is een absolute must om te zien.

marokko
vietnam
al jazeera
hanoi
rabat
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
jamal sellami
arrestatie
chan 2018
ziekenhuis
amsterdam
cybercriminaliteit
gevangenisstraf
wydad casablanca
moskee
botola pro
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
wk 2018
daesh
politie
agadir
trump
al hoceima