Minder moorden in Marokko

marokko
7
11 feb '14
Het Marokkaans ministerie van Binnenlandse Zaken heeft positief nieuws over criminaliteit en misdrijven in het land.

Volgens minister Mohamed Hassad daalde het aantal geregistreerde criminele aanvallen in 2013 met 2% ten opzichte van een jaar eerder. In de Tweede Kamer werden Kamervragen gesteld over het toenemend aantal dodelijke aanvallen tegen burgers. Volgens de minister daalde het aantal slachtoffers van moord eveneens met 2%. Het aantal overvallen in Marokko daalde met 1,3% terwijl diefstal met 2% daalde. 

Hassad meldt dat het aantal moorden met voorbedachten rade in Casablanca het hoogst lag met 72 gevallen. In Fes waren dat er 37, Tanger 22 en 8 in Marrakech. Hoewel de cijfers schrikbarend zijn daalde het aantal in deze steden in vergelijking met 2012. Kleinere misdrijven daalden wel forser in de grote steden. In Casablanca met 15%, Marrakech 14%, Fes 13% en in Tanger zelfs 16%. 

Vreemd genoeg kende Rabat een flinke stijging van 18%. Het is ook opmerkelijk dat nieuwe soorten misdrijven opduiken in Marokko. Denk daarbij aan gewapende bankovervallen en het imiteren van de politie. Telefoondiefstal komt het meest voor in de straten van Marokko. Gewelddadig zijn botsingen tussen overvallers en chauffeurs. Ernstige verwondingen en zelfs moord gebeuren regelmatig. 

Volgens MWN is het gebrek aan blauw op straat in de zones een van de vele factoren die verantwoordelijk zijn voor de schokkende criminele activiteiten. Hoewel er een lichte verbetering is, blijft Marokko zoeken naar meer veiligheid.

© Redactie 2014
marokko
moord
steekpartij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?