'Zeker 18 behandelaars hadden seks met tbs'er'

algemeen
20
12 feb '14
Zeker achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie gehad met een tbs-patiënt.

Vorig jaar werden nog eens zeven relaties tussen medewerkers en tbs'ers niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) terwijl dat wel moet, concludeert het nieuwe televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek woensdag. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eist volgens het programma opheldering van de klinieken. 

Bij de inspectie zijn volgens het programma de afgelopen vijf jaar achttien meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers die een seksuele relatie aangingen met een tbs'er. Het programma sprak zelf met vijftien tbs-advocaten en tien medewerkers en patiënten van tbs-klinieken. Daaruit zou blijken dat zeker zeven relaties in de klinieken Veldzicht en De Rooyse Wissel niet zijn gemeld. 

De klinieken zelf stellen volgens het programma dat er wel incidenten zijn geweest, maar dat in die gevallen geen seksueel grensoverschrijdend kon worden vastgesteld. Daarom zouden deze zaken niet bij de inspectie zijn gemeld. Wel zijn de zeven betrokken therapeuten ontslagen. Teeven is er volgens het programma niet gerust op. 

"Er moet altijd een melding gedaan worden bij de IGZ en het Openbaar Ministerie." Hij wil ook opheldering over vier relaties die vorig jaar hebben gespeeld in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. "Als er in één kliniek vier relaties zijn is dat wel erg veel." Het gevaar van zulke relaties is volgens Teeven dat gedragsrapportages en daarmee de behandeling en de medicatietoediening hierdoor kunnen worden beïnvloed. 

Ook kan materiaal voor de patiënt worden binnengesmokkeld. "Kortom allerlei dingen die we niet willen." In de Oostvaarderskliniek in Almere zou een arbeidstherapeut onder meer telefoons hebben binnengesmokkeld voor een gewelddadige serieverkrachter met wie ze een relatie had. 

In een ander geval in die kliniek kreeg een psychotische drugsverslaafde rapportages te lezen van medepatiënten, waardoor hij ontdekte dat ze over hem hadden gepraat en verhaal bij hen ging halen. Beide therapeuten zijn ontslagen. 

© Novum 2014
tbs
relatie
veiligheid
teeven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi