Couppleger el-Sissi met zak vol oliedollars naar Moskou

buitenland
22
12 feb '14
De Egyptische legerchef Abdel-Fattah el-Sissi is woensdag vertrokken naar Moskou.

Hij reist naar verluidt naar de Russische hoofdstad in verband met een wapenakkoord ter waarde van omgerekend bijna anderhalf miljard euro. Als de overeenkomst daadwerkelijk wordt getekend breidt Rusland zijn militaire invloed in het Midden-Oosten stevig uit. Het bezoek van veldmaarschalk El-Sissi is zijn eerste aan het buitenland sinds Mohammed Morsi vorig jaar juli werd afgezet als president. 

Dat een Arabische legerleider naar Rusland reist, is sowieso een zeldzaamheid. In Moskou staat een overleg met de Russische president Vladimir Poetin gepland. Drie maanden geleden bracht de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov een bezoek aan Caïro. Hij werd daarbij vergezeld door zijn collega van defensie, Sergej Sjogioe. 

De bekoelde betrekkingen tussen Caïro en Washington biedt het Kremlin de mogelijkheid zijn invloed in Egypte uit te breiden. De Verenigde Staten waren sinds de jaren zeventig de grootste steunpilaar en geldschieter van het Arabische land. In november meldde het Russische persbureau Interfax nog dat Egypte belangstelling had getoond voor Russische luchtverdedigingssystemen, gevechtsvliegtuigen en -helikopters en ander wapentuig. 

Volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram worden de wapens bekostigd door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Mustafa al-Ani, hoofd van een denktank uit de VAE, meent dat de aanschaf vooral moet laten zien dat de Golf-regio achter de nieuwe Egyptische leiders staat. 

© Novum 2014
egypte
arabische lente
el sissi
coup
morsi
rusland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?