Marokkaanse spion afgedankt en naar Marokko gestuurd door MI5

marokko
25
12 feb '14
Sommige dingen lijken meer fictie dan werkelijkheid. Zo ook het verhaal van een 33-jarige Marokkaan in Groot-Brittannië. Wie niet beter weet zou denken in een thriller terecht zijn gekomen, maar niets is minder waar.

De Marokkaan werkte in Engeland bij een van de meest beruchte inlichtingendiensten ter wereld. Hij zorgde als spion voor veel informatie en voerde meerdere missies uit voor MI5. Nu hij niet meer als spion werkt willen de autoriteiten graag van hem af. Zijn voormalige werkgever gaf zelfs een bevel uit om hem terug te laten keren naar Marokko na zes jaar trouwe dienst. 

Hij weigert echter en besloot samen met zijn vrouw het verblijf in Engeland te verdedigen. Zijn vrouw is Britse en met haar heeft hij een dochter van vijf jaar, meldt The Daily Mail in een groot artikel.

Loopbaan De jongeman verliet Marokko toen hij nog maar vijftien jaar was en kwam drie jaar later terecht in Engeland. Op zoek naar werk en een kleine maaltijd werd hij opgemerkt door een 'radicale imam', genaamd Mustafa Kamal, ook wel bekend als Abu Hamza Al-Masri. Hij was werkzaam als imam van de Finsbury Park moskee. De jongeman radicaliseerde al gauw en vocht later mee in onder meer Tsjetsjenië. 

Toen hij in Georgië was in 2000 wist de MI5 hem te benaderen en te overtuigen. Hij moest werken als infiltrant bij radicale groeperingen in België. Een missie die hij accepteerde. In december 2001, drie maanden na de aanslagen op 11 september, bezocht hij een Belgische moskee. De Belgische politie vond hem verdacht en sloot hem op voor samenwerking met een terroristische organisatie en illegaal verblijf. 

Twee jaar lang werd hij vastgehouden zonder proces en officiële aanklacht. Gedurende deze periode was MI5 nergens te bekennen. In januari 2004 keerde hij terug naar Groot-Brittannië. Eenmaal terug in Londen begon hij een opleiding als undercoveragent. In Georgië en Tsjetsjenië leerde hij al bommen maken. Hij bleek talent te hebben in het vervaardigen van bommen. 

De Marokkaan gaf zelfs cruciale informatie over de gebruikte bommen bij de bomaanslagen in Madrid, op 11 maart 2004 en 7 juli 2005 in Londen.

Stank voor dank In 2006 besloot MI5 hem niet meer nodig te hebben. Ook dat gebeurde op een wijze die niet zou misstaan in een actiefilm. In februari van dat jaar had de voormalige spion een afspraak in een hotel in Londen. Daar overhandigde een MI5-agent hem 10.000 pond met de mededeling Groot-Brittannië direct te verlaten en terug te keren naar Marokko. Daar had de Marokkaan duidelijk geen zin in. 

Zijn aanvragen tot verblijf bij het Bureau van Immigratie werden keer op keer geweigerd, zelfs nadat hij trouwde met zijn Britse liefde. Na verschillende pogingen om in contact te komen met MI5 heeft de Marokkaan besloten om een Belgische advocaat in te huren. Samen gaan ze de strijd aan tegen de regering in Londen.

© Redactie 2014
marokko
groot-brittannië
spion
mi5
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?