Examendieven Ibn Ghaldoun hoeven cel niet meer in

algemeen
5
13 feb '14
De meerderjarige betrokkenen bij de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun zijn veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen.

Ze hoeven door aftrek van het voorarrest niet meer terug de cel in, bepaalde de rechtbank in Rotterdam donderdag. De rechtbank legde celstraffen tot een maand en werkstraffen tot 170 uur op. Justitie had ook voorwaardelijke celstraffen geëist, maar de rechtbank ging daar niet in mee. De hoogste straffen waren voor Safae K., Kamal El B., en Anass B. Zij kregen een maand cel en een taakstraf van 170 uur. 

Omdat ze alledrie al ruim een maand in voorarrest hebben gezeten hoeven ze niet terug de cel in. Twee andere verdachten die een minder grote rol hadden kregen een week cel en een taakstraf van 150 uur. De vier overigen kregen een taakstraf van 130 uur. Zij waren alleen betrokken bij het maken van afbeeldingen van de gestolen examens. De rechters vinden niet dat gesproken kan worden van een uit de hand gelopen kwajongensstreek. 
"En het is ook geen spiekbriefje 3.0", zei voorzitter Janssen. "Ze verdienen een gevangenisstraf, maar we vinden niet dat zij terug moeten naar de gevangenis." Wel vinden de rechters dat de scholieren moeten werken. "Een paar weken werken voor de maatschappij om de verdachten te laten voelen dat zij echt een grote misstap hebben begaan." 
Van justitie hoefden de scholieren ook niet terug de cel in. Wel had het OM liever gezien dat de werkstraffen hoger waren; de officier van justitie eiste twee weken geleden taakstraffen tot 240 uur. 

© Novum 2014
ibn ghaldoun
examendiefstal
safae k
kamal el b
anass b
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi