Nutteloos vredesoverleg Syrië eindigt zonder resultaat

buitenland
0
16 feb '14
De tweede ronde van het vredesoverleg in Genève tussen de Syrische regering en de oppositie is zaterdag geëindigd zonder dat er een oplossing is gevonden voor de impasse waarin de partijen verkeren.

Zaterdag kwamen de twee partijen onder leiding van de speciale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi bijeen, maar na een halfuur brak Brahimi het overleg al af. Of er nog een derde gespreksronde komt is onzeker. Brahimi zei na afloop dat hij wel een voorstel had gedaan voor een nieuwe gespreksronde. Daarin zou de focus moeten liggen op het beëindigen van het geweld. 

Vervolgens zou moeten worden gesproken over de vorming van een interim-regering. "Helaas heeft de regering dit geweigerd", aldus Brahimi. Hij gaat nu in gesprek met de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties om te overleggen over de vraag hoe het nu verder moet. "Het is beter dat alle partijen terug gaan, nadenken en hun verantwoordelijkheid nemen: willen ze dat dit proces plaatsheeft of niet?" 

"Het spijt me ontzettend en ik bied mijn excuses aan het Syrische volk aan die zo hadden gehoopt dat hier iets zou gebeuren", voegde Brahimi daar aan toe. De vredesonderhandelingen zijn erop gericht een eind te maken aan de burgeroorlog in Syrië, maar het geweld in Syrië lijkt alleen maar toe te nemen. Aan de onderhandelingstafel is het niet veel anders: beide partijen ruziën en van enige vooruitgang is geen sprake. 

Toch liet de Syrische oppositie weten hoop te hebben dat er een politieke oplossing kan worden gevonden. Anas al-Abdeh, een van de onderhandelaars van de oppositie, zei dat de oppositie achter het voorstel van Brahimi staat. Hij wijt het vooral aan de onwil van de Syrische regering dat er geen zicht is op een derde gespreksronde. 

Al-Abdeh noemde de impasse die ontstaan is het resultaat 'van de voortdurende pogingen van de regering niet te praten en niet te discussiëren over de kwestie van een overgangsregering'. De Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari ontkende dit en zei dat de regering het voorstel van Brahimi wel wilde accepteren, maar dat er een probleem ontstond 'toen de andere partij hun eigen interpretatie aan de agenda gaf'. 

Hij houdt vol dat de Syrische regering de gesprekken wil voortzetten. "We hebben onze bevolking beloofd terug te gaan naar Genève, de gesprekken in Genève te blijven voortzetten zolang als nodig is, omdat we een einde willen maken aan het bloedvergieten in Syrië en blijven strijden voor een einde aan het terrorisme." 

© Novum 2014
arabische lente
syrië
vredesgesprekken
geneve
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?