Advocaten Morsi verlaten rechtszaal om geluiddichte kooi

buitenland
6
16 feb '14
Advocaten van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi en diens medebeklaagden zijn zondag bij het begin van een nieuw proces in Caïro uit de rechtszaal gelopen.

Zij protesteerden daarmee tegen de geluiddichte glazen kooi waarin de verdachten tijdens de zitting werden opgesloten, berichtte de staatstelevisie. Morsi klaagde dat hij in de kooi niets kon horen van wat er in de rechtszaal werd gezegd. Rechter Shaaban el-Shamy liet technici een onderzoek instellen en droeg op het volume hoger te draaien zodat Morsi alles beter kon verstaan. 

De advocaten waren niet tevreden en liepen weg. El-Shamy verdaagde daarop de zitting. De zaak wordt 23 februari voortgezet, desnoods zonder de advocaten, zei de rechter. De kooi werd in de rechtszaal geïnstalleerd nadat Morsi en andere verdachten in eerdere processen de gang van zaken hadden verstoord door de rechter te overschreeuwen en leuzen te scanderen. 

De kooi heeft technische voorzieningen waardoor de rechter kan bepalen of de verdachten wel of niet te horen zijn in de rechtszaal. In het nieuwe proces worden Morsi en de 35 andere verdachten door de Egyptische openbare aanklagers beschuldigd van het vormen van een internationaal terroristisch netwerk met jihadistische groepen in de regio. Behalve de Moslimbroederschap van Morsi zouden daar ook de Palestijnse Hamas, de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde deel van uitmaken. 

Ze worden beticht van deals om de macht te veroveren en die te behouden, van samenzwering om tijdens de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011 de politie in elkaar te laten storten en gevangen medestanders uit de gevangenis te laten ontsnappen, alsook het organiseren van rebellie in de Sinaï. Tegenstanders van de coup menen dat Al-Sissi juist schuldig is aan het maken van deals en samenzweringen om de macht te grijpen.

Toen in december werd besloten de zaak voor de rechter te brengen, sprak het OM van 'de grootste samenzweringszaak uit de Egyptische geschiedenis'. 

© Novum 2014
arabische lente
egypte
morsi
proces
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?