Seksvragen aan 13-jarigen bij GGD schokken ouders

algemeen
23
18 feb '14
Regeringspartij VVD wil dat de GGD stopt met het afnemen van een vragenlijst over seksualiteit onder tweedeklassers.

Dat schrijft het AD dinsdag. Van jongeren van 13 of 14 jaar wordt verwacht dat ze zeer expliciete vragen over hun seksualiteit invullen. Dat gaat de VVD te ver. "Er is geen enkele noodzaak om jongeren ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken", zegt Kamerlid Brigitte van der Burg in de krant. "Het is voor jongeren en hun ouders niet duidelijk wat er met deze informatie gebeurt en op welke wijze deze gegevens eventueel worden bewaard." 

Ook ouderenorganisaties zijn niet blij met het online onderzoek waarin kinderen vragen krijgen voorgeschoteld als 'Heb je wel eens geslachtsgemeenschap gehad?', 'Hoe oud was je de eerste keer?' en 'Met hoeveel verschillende personen?'. "Op tijd ingrijpen is belangrijk, maar de vragenlijst mag nooit de suggestie bij kinderen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn", zegt directeur van Ouders & Coo Werner van Katwijk. De GGD verdedigt het onderzoek. 

"De vragenlijst is overal hetzelfde en dient als voorselectiemiddel. Er worden jongeren uitgefilterd voor eventuele gesprekken. Ook verzamelen de GGD's zo data voor de gemeenten", aldus een woordvoerder. De instelling garandeert dat de identiteit van de persoon die de lijst heeft ingevuld anoniem blijft. 

Toch is de VVD van plan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) te vragen om ervoor te zorgen dat de vragenlijsten niet meer worden afgenomen. 

© Novum 2014
ggd
vvd
jongeren
ouders
kinderen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi