Timmermans dreigt Uganda om homowet

algemeen
72
18 feb '14
Als president Yoweri Museveni van Uganda de omstreden antihomowet tekent, dan zal Nederland krachtig reageren.

Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag weten. Zowel bilateraal als via de Europese Unie liggen volgens de bewindsman consequenties in het verschiet. "Ondertekening van de wet zal consequenties hebben voor de relaties met Nederland", aldus Timmermans. Ook Timmermans' collega voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) beraadt zich op de gevolgen voor de hulp die het land krijgt. 

Zo zal de steun aan maatschappelijke organisaties die zich voor de wet hebben uitgesproken kritisch tegen het licht worden gehouden. Hulpgelden van de Europese Unie moeten bovendien bevroren blijven, aldus Timmermans. Wel wil de bewindsman eerst afwachten of Museveni de wet, die onder meer een levenslange gevangenisstraf zet op homoseksuele handelingen, daadwerkelijk ondertekent. 

Eerder leek het er nog op dat de president hiervan zou afzien. Timmermans vindt wel dat de eventuele Nederlandse reactie de belangen van de homogemeenschap in Uganda niet mag schaden. Daarom overlegt de Nederlandse ambassade in Kampala met homo-organisaties om te bezien wat de beste reactie zou moeten zijn. 

De wet is volgens de bewindsman in strijd met internationale mensenrechtenverdragen die ook Uganda heeft ondertekend. 

© Novum 2014
yoweri museveni
timmermans
homoseksualiteit
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?