Veel doden en gewonden bij geweld in Kiev

buitenland
18
19 feb '14
De Oekraïense oproerpolitie is dinsdagavond op fel verzet gestuit bij een poging een tentenkamp van betogers op het Maidanplein in Kiev te ontruimen.

De demonstranten weerden zich met knuppels, stenen en molotovcocktails en hielden de politie achter brandende barricades op afstand. De botsingen 's avonds en eerder op de dag gingen gepaard met veel geweld. Volgens de politie kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie zes politieagenten. Andere bronnen spreken van ruim twintig doden. Ook raakten volgens het ministerie van binnenlandse zaken en de medische dienst van de demonstranten tientallen agenten en honderden burgers gewond. 

Om 18.00 uur lokale tijd verstreek een ultimatum van de autoriteiten aan de betogers om een eind te maken aan de 'wanorde' in Kiev. Ruim een uur nadat het ultimatum was verstreken kwam de politie in actie. Zij zette waterkanonnen en schokgranaten in, de betogers reageerden met vuurwerk en brandbommen. Duizenden mensen waren naar het Maidanplein getrokken om het protestkamp te verdedigen. 

"We zien dat dit regime opnieuw mensen begint te beschieten. Ze willen dat Oekraïne in het bloed wegzakt. We geven aan geen enkele provocatie toe", zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. "We zetten geen stap buiten dit plein. We hebben geen plek om ons terug te trekken. Oekraïne staat achter ons, de toekomst van Oekraïne staat achter ons." Ook oppositieleider Vitali Klitsjko spoorde de betogers aan. 

"Wij gaan van hier nergens heen", riep hij vanaf een podium tussen de brandende barricades. "Dit is een eiland van vrijheid en wij zullen het verdedigen." Kort voor middernacht toog Klitsjko naar het bureau van president Viktor Janoekovitsj om te proberen de crisis te bezweren, zei Klitsjko's woordvoerster. De autoriteiten stelden het ultimatum nadat de protesten tegen de regering plotseling een gewelddadige wending hadden gekregen. 

Bij gevechten tussen betogers en de politie eerder op de dag kwamen zeker negen mensen om het leven, onder wie twee politieagenten. De agenten en drie van de zeven burgers waren waarschijnlijk geraakt door kogels, zei woordvoerster Olga Bilyk. De gevechten woedden onder andere het parlementsgebouw en het kantoor van de Partij van de Regio's van president Janoekovitsj. 

De oppositie verwijt de regering dat zij na bijna drie maanden van protesten nog altijd haar eisen blijft negeren. De vlam sloeg in de pan nadat Rusland maandag nieuwe kredieten had toegezegd om de Oekraïense economie overeind te houden. Dit sterkte het vermoeden bij de oppositie dat Janoekovitsj een deal met Moskou heeft gesloten om niet toe te geven en een pro-Russische loyalist als nieuwe premier te benoemen. 

Het geweld van dinsdag lijkt de hoop op een snelle oplossing voor de politieke crisis de bodem in te slaan. De spanning lijkt zelfs alleen maar toe te nemen. Ondanks de opstand in Kiev en het westen van Oekraïne heeft Janoekovitsj nog altijd veel steun in de Russischtalige oostelijke en zuidelijke regio's, waar de economische en culturele banden met Rusland hecht zijn. De Amerikaanse ambassadeur R. Payatt riep op tot een dialoog, maar dreigde tegelijkertijd met sancties. 

"Wij menen dat de crisis in Oekraïne via een dialoog kan worden opgelost, maar diegenen die het geweld aanwakkeren, namens een van beide partijen, kunnen rekenen op sancties." De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat de Oekraïense veiligheidstroepen een 'bijzondere verantwoordelijkheid' hebben om de toestand te de-escaleren. 

Maar wie verantwoordelijk is voor beslissingen die leiden tot bloedvergieten in Kiev of elders in Oekraïne, moet rekening houden met persoonlijke sancties van de EU, zei hij. Rusland geeft het Westen de schuld van de escalatie. "Wat er gebeurt is een direct gevolg van de samenspanning van westerse politici en Europese organen", stelde het Russische ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring. 

© Novum 2014
oekraïne
kiev
rellen
maidanplein
protesten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?