KPN komt met beveiligd bellen en sms'en

algemeen
3
19 feb '14
KPN gaat klanten speciale apps voor beveiligde communicatie aanbieden waarmee de inhoud van telefoongesprekken en tekstberichten niet zou zijn te onderscheppen.

KPN gaat hiervoor een samenwerking aan met het Amerikaanse softwarebedrijf Silent Circle, dat twee applicaties aanbiedt die data versleutelen, meldt KPN woensdag. Het telefoonbedrijf zegt met de samenwerking tegemoet te komen aan 'de groeiende vraag naar alternatieven om privacy te beschermen'. Verbeterde beveiliging van communicatie is sinds de onthullingen van Edward Snowden over afluisterpraktijken van geheime diensten een heet hangijzer. 

Het pakket bestaat uit een app voor telefoongesprekken, Silent Phone, en tekstberichten, Silent Text. Volgens KPN slaan de apps geen metadata op en kunnen alleen de eigenaars van toestellen die verzenden en ontvangen de encryptiesleutel beheren. De ontvanger van de data kan de communicatie met dezelfde apps versleutelen. De benodigde encryptiesleutels staan op de apparaten van gebruikers zelf. 

Na de communicatie wordt de beveiligingssleutel vernietigd zodat niemand meer toegang tot de data heeft, zegt KPN. Alleen de inhoud is versleuteld. Wie met wie communiceert, is nog altijd te achterhalen. Maar volgens oprichter van Silence Circle Phill Zimmermann is 'communiceren via Silent Circle is net alsof je in iemands oor fluistert die zich op duizendkilometer afstand bevindt'. 

De apps moeten enkele euro's per maand kosten en zijn vanaf juni beschikbaar in Nederland, België en Duitsland. 

© Novum 2014
kpn
apps
silent circle
privacy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?