'Saudi-Arabië deporteert migranten Somalië'

buitenland
17
19 feb '14
De Saudische autoriteiten hebben meer dan twaalfduizend migranten die onder 'verschrikkelijke omstandigheden' werden vastgehouden teruggestuurd naar Somalië.

Daar is hun leven in gevaar. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag gezegd. In een verklaring schrijft HRW dat onder de teruggestuurde migranten honderden vrouwen en kinderen zijn. En dat terwijl rond de hoofdstad Mogadishu honderdduizenden mensen in vreselijke omstandigheden in kampen wonen, na het geweld en de hongersnood in andere delen van het land te zijn ontvlucht. 

De deportaties zijn onderdeel van een grootschalige campagne in Saudi-Arabië om illegale arbeiders uit het buitenland het land uit te zetten. Tientallen jaren konden arbeidsmigranten zonder papieren eenvoudig naar Saudi-Arabië om daar laaggeschoold werk te doen waar de Saudische bevolking geen zin in had. 

Nu het land echter te kampen heeft met hoge werkloosheidscijfers eisen de Saudische autoriteiten deze banen op voor de eigen bevolking. De Internationale Organisatie voor Migratie zei woensdag dat Riyad de komende weken nog eens dertigduizend mensen gaat uitzetten. Human Rights Watch eist dat de Europese Unie en de Verenigde Staten er bij Saudi-Arabië op aandringen een eind te maken aan de uitzettingen. 

© Novum 2014
saoedi-arabië
arabische wereld
somalie
hrw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi