Rotterdamse strijd tussen NIDA en PvdA losgebarsten

algemeen
38
20 feb '14
De PvdA lijkt er een maand voor de verkiezingen helemaal niet gerust op. De verkiezingen in de stad waar het normaliter domineerde zijn heftig door onder andere nieuwkomer Nida. Verwacht wordt dat de nieuwe moslimpartij veel stemmers bij de PvdA ophaalt.

Verschillende media (Pauw en Witteman, Nieuwsuur, Volkskrant, Trouw, NRC en het AD) berichtten in de afgelopen week over het verwachte verlies van de PvdA in Rotterdam en de opkomst van nieuwkomer Nida. Daar bovenop kwam de Valentijns-actie van Nida waarin de Nida-kiezer het uitmaakt met de PvdA. Vandaag nam het Rotterdamse deelraadslid Mustapha Akchich (PvdA) fel stelling tegen de verkiezingscampagne van kersverse nieuwkomer en outsider Nida.

Media
Verschillende kritische landelijke media-items over de PvdA in Rotterdam vielen de afgelopen week samen. Het begon met het debat tussen wethouder en PvdA-lijsttrekker Karakus en El Ouali (lijsttrekker Nida) bij P&W, waarin Karakus het afdeed tegen de frisse nieuwkomer. Het artikel in het AD ('PvdA-vijanden komen zowel links als rechts in beweging'), het item van Nieuwsuur over de ondergang van lokale PvdA-afdelingen in de grote steden en in een kritisch artikel van PvdA-er Fouad El Haji over zijn eigen partij, waarin stuk voor stuk ook wordt verwezen naar de opkomst van nieuwkomer Nida, kwamen daar nog eens bovenop. 

In het stuk rept El Haji over de vriendjespolitiek die al meer dan 20 jaar gaande is binnen de partij. Tot slot was er zondag het debat bij Buitenhof tussen Karakus en Eerdmans waarin ter sprake kwam dat PvdA en Leefbaar Rotterdam zijn samengesmolten en volgens de presentatrice voor 80% inhoudelijke gelijkenissen vertonen.

Deelraadslid Akchich (PvdA) verweet onlangs in een open brief op zijn op zijn Facebookpagina Nida van een hetze tegen de PvdA. “Voorts vind ik het op z'n zachtst gezegd vreemd dat een partij die zich beklaagt over het over één kam scheren van moslims, datzelfde vervolgens doet met PvdA-politici en -stemmers.”, zo stelt Akchich in een open brief naar Nida. Nida-leider Nourdin el Ouali ontkent de ‘enig geregisseerde‘ aanval op de PvdA niet, doelend op de  ‘Valentijn-actie’, en zegt er vervolgens bij dat deze actie met een glimlach op zijn gezicht en een knipoog is uitgezet.  

Tegelijkertijd zegt el Ouali: “Even de zaken in het juiste perspectief, de PvdA heeft de aanval geopend op NIDA. De aanval bestaat uit het wegzetten van een emancipatie beweging, die islam is geïnspireerd, als een splinterpartij van geen betekenis.” “Ik weet dat het wennen moet zijn voor de PvdA om door mondige burgers, vanuit gelijkwaardigheid, tegengesproken te worden of een spiegel voor gehouden te krijgen.”, zo haalt el Ouali in het stuk uit richting Akchich. Verder zegt hij: “Neem een voorbeeld aan jouw partijgenoot Fouad El Haji, lees zijn artikel  in de Volkskrant. Dit is het verschil tussen kritische loyaliteit en blinde loyaliteit.”  
El Ouali betoogt verder in het stuk: “De Rotterdammer is erbij gebaat dat niet alleen het eigen verhaal helder wordt, maar juist ook de verschillen worden uitgelicht, zodat er wat valt te KIEZEN. Daar waar de PvdA beweert dat het weer zal gaan tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA en zo de strategische stem weer hoopt op te zoeken, zeg ik vanuit NIDA: gelukkig valt er veel meer te kiezen. Iedereen ziet dat de keuze tussen de PvdA of Leefbaar een keuze is voor het bestaande of het zelfde. Het gaat er niet om of de PvdA de grootste wordt zoals jullie beweren. Het gaat om de Rotterdammer en niet om een politieke partij of macht.”

Valentijnsactie
 Nida liet 10.000 Valentijnskaarten drukken, gericht aan de PvdA Rotterdam. De tekst op de kaart: ‘Het zit de PvdA niet mee. Geen stemvee in onze moskee’, achterop een voorgedrukte boodschap waarin de Nidakiezer het uitmaakt met de PvdA. El Ouali: “Het moslimelectoraat is kritisch en divers. Geen stemvee.” Jonge moslims hebben het volgens hem gehad met de sociaaldemocraten, die één keer in de vier jaar naar moskeeën gaan om stemmen te ronselen met beloftes en subsidies.
 
De Valentijnsactie werd door veel PvdA- leden en -aanhangers met veel gehoon ontvangen. Ahmed Marcouch noemde de boodschap denigrerend. In een persoonlijke reactie op Facebook sneerde hij naar el Ouali: “Wie ben jij dan? Een ‘gewonde’ politicus; dat is wat je bent.  En die uitingen zijn symptoom van innerlijke pijn en diepe frustratie. Niet van kracht! Van zo een politicus of politieke partij hoef je niet veel te verwachten.”
 
De PvdA Waterland kwam eerder met een opvallend filmpje in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen: apen zitten op een rots en roepen elkaar op om PvdA te gaan stemmen. Lijsttrekker Bert Schalkwijk ziet het filmpje vooral als een "spraakmakend prikkelend grapje", een "introductie op de verkiezingen". Volgens Schalkwijk is het vooral bedoeld om mensen naar de stembus te trekken.BedreigingenSinds de oprichting krijgt Nida-leider El Ouali dagelijks bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd. "Ik laat me er niet door tegenhouden en probeer het te negeren", aldus de lijsttrekker. "Maar het laat me ook niet helemaal koud." 

Toch neemt El Ouali niet alle bedreigingen even serieus. "Het zijn gefrustreerde sukkeltjes achter hun toetsenbord. El Ouali presenteerde vorige week het partijprogramma van Nida. "Wij willen de zweem van wantrouwen die er heerst rondom de islam omzetten in een revolutie van vertrouwen. Het gaat er om wie je bent, en niet wat je bent." Verder zegt hij in een interview met de Metro: “…Als je leest dat Leefbaar Rotterdam hoofddoekjes wil verbieden, een limiet op de bouw van moskeeën wil zetten en geen scholen met islamitisch onderwijs wil, dan ondermijnt dat de beginselen van de grondwet. 

Leefbaar zegt voor vrijheid te staan, maar wil wel anderen beperkingen opleggen. Een verbod op hoofddoeken is hetzelfde als verplicht iedereen een hoofddoek laten dragen. Daar moet de overheid niet over gaan."Mohamed Rabbae stelt in de Moslimkrant dat de PvdA kleur moet bekennen: "Wij gaan niet uit strategische overwegingen op de PvdA stemmen om na 19 maart Leefbaar Rotterdam als giftig cadeau erbij te krijgen”, zegt de voorzitter van de LBM. 

"In 2012 hebben veel Marokkanen op Samsom gestemd om van de PVV-light, namelijk de VVD, af te komen. Toen kregen we ongevraagd Rutte als geschenkje terug.”

© Redactie 2014
rotterdam
pvda
nida
gemeenteraadsverkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi