Marokkaanse professor krijgt prestigieuze prijs voor werk

marokko
20
20 feb '14
Prominente onderzoeker Rachid Yazami heeft dinsdag in Washington een van de meest gewilde prijzen op wetenschapsgebied gewonnen.

De Marokkaan kreeg de Charles Stark Draper 2014, uitgereikt door de National Academy of Engineering als erkenning voor zijn werk in de ontwikkeling van herlaadbare lithium batterijen de afgelopen 30 jaar. Hij mag samen met drie andere winnaars 500.000 dollar verdelen. De Amerikaan John B. Goodenough, en het Japans duo Yoshio Nishi en Akira Yoshino vielen ook in de prijzen voor hun bijdrage aan de wetenschap. De prijs vond plaats ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Draper Prize. 

Batterij De lithium-ion batterij wordt hedendaags door honderden miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt in mobieltjes, laptops, gehoorapparaten, camera's, tablets en veel andere compacte mobiele apparaten. Yazami begon tijdens zijn onderzoek met het verkennen van grafiet materiaal, waarin lithium in de lagen toegevoegd kan worden. Dat leverde een alternatief voor het lithiummetaal met negatieve elektrode. Het lithium-grafiet van Yazami is hedendaags het meest gebruikte anode in commerciële batterijen. 

Zijn loopbaan begon hij aan het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau van Frankrijk, waar hij in 1998 directeur werd. Hij gaf ook lessen aan het Californisch instituut van technologie tussen 2000 en 2010. Daarna werd hij gastprofessor aan de Nanyang Technologische Universiteit in Singapore. De Marokkaanse ingenieur bezit momenteel meer dan 70 patenten met betrekking op de batterij-technologie.

© Redactie 2014
marokko
rachid yazami
washington
vs
charles stark draper
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?