Wolfsen moet getuigen over weggepest Marokkaans gezin Utrecht

algemeen
2
21 feb '14
Voormalig burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen moet volgende maand getuigen over het terug naar Utrecht halen van een weggepest gezin uit die stad.

Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht donderdag. Het gezin was na terugkeer opnieuw mikpunt van pesterijen in de buurt, ondanks beloften van de burgemeester. Het gezin werd in 2011 weggepest uit Leidsche Rijn. "Omdat het te gevaarlijk werd is de familie toen in een andere gemeente gaan wonen", zegt de advocaat van het gezin, Yehudi Moszkowicz. 

"Toen heeft Wolfsen hen telefonisch gevraagd terug te komen. Daarbij garandeerde hij hun veiligheid. Zonder die garantie was het gezin nooit teruggekeerd." Na terugkeer werd de auto van het gezin in brand gestoken, de ruiten ingegooid en het huis beklad. Voor een inbraak werden twee mensen veroordeeld. Voor het in brand steken van de auto zijn geen verdachten opgepakt. 

"Uiteindelijk is het gezin door de politie in veiligheid gebracht", zegt de raadsman. Hij spande namens het gezin een zaak tegen de gemeente en de politie aan omdat die nalatig zouden hebben gehandeld. "De gemeente in het bijzonder omdat de burgemeester hun veiligheid had gegarandeerd. Door die belofte niet na te komen is het gezin in gevaar gebracht." 

In deze zaak heeft Wolfsen volgens de advocaat aangegeven dat hij nooit de veiligheid van het gezin heeft gegarandeerd. "Maar enkele maanden eerder had hij in Nieuwsuur nog bevestigd dat hij die garantie had gegeven. Vanwege deze tegenstellende verklaring heeft de rechtbank besloten om hem onder ede te horen.

"De PvdA'er Wolfsen, die sinds 1 januari geen burgemeester meer is van Utrecht, wordt 24 maart gehoord. 

© Novum 2014
aleid wolfsen
utrecht
marokkanen
leidsche rijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi