Terrorismeproces Egypte tegen Al-Jazeera

buitenland
1
21 feb '14
Voor de rechtbank in Caïro is donderdag een proces begonnen tegen twintig medewerkers van het Arabische televisienetwerk Al-Jazeera.

Ze worden door de Egyptische autoriteiten beschuldigd van deelname en hulp aan een terroristische organisatie. Ze zitting werd na veertig minuten verdaagd tot 5 maart. Van de twintig verdachten waren er maar acht in de rechtszaal aanwezig. Twee van hen, de Egyptische Canadees Mohammed Fahmy en de Australiër Peter Greste, riepen naar collega's op de publieke tribune dat de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden 'psychisch ondraaglijk' zijn. 

De overige verdachten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes en de Britse verslaggevers Sue Turton en Dominic Kane, worden bij verstek berecht. De acht anderen zitten in voorarrest. Netjes vertrok twee weken geleden halsoverkop uit Egypte toen duidelijk werd dat ze voor de rechter moest verschijnen. 

Netjes zegt nooit voor Al-Jazeera te hebben gewerkt en slechts één keer met waarnemend bureauchef Fahmy te hebben gesproken. Ze toonde zich erg geschrokken van de aanklachten. De interim-regering in Egypte beschuldigt de Qatarese nieuwszender ervan partij te kiezen voor de Moslimbroederschap en meent dat de verdachten deel uitmaken van een terreurcel die vanuit het Marriot-hotel in Caïro opereerde. 

Al-Jazeera noemt de aanklachten absurd en zegt dat maar negen van de twintig verdachten in dienst van de nieuwszender zijn. Politici en journalisten over de hele wereld hebben zich achter Al-Jazeera geschaard en noemen de rechtszaak een poging van de Egyptische regering de vrijheid van meningsuiting in te perken. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de aanklachten tegen de journalisten 'gepolitiseerd'. 

De Egyptische autoriteiten bezweren echter dat de rechtszaak eerlijk en transparant zal verlopen. 

© Novum 2014
cairo
al jazeera
arabische lente
hrw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?