Marokkaanse vrouwen nauw betrokken bij Amsterdamse politiek

algemeen
90
21 feb '14
Gisteren organiseerde de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland een interessant debat over vrouwenemancipatie in Amsterdam. In het panel zaten naast Pieter Hilhorst (lijsttrekker PvdA) ook nieuwkomers Yassmine Elksaihi (D66) en Ilham Saadi (PvdA). In Amsterdam is de PvdA al jaren de grootste partij en belangrijker nog: de partij waar de meeste Marokkanen op stemmen. Voor de partij uiterst belangrijk om de stemmen te behouden. Elksaihi moest tijdens het debat opboksen tegen de gevestigde orde en deed dat met verve.

Wie zijn deze vrouwen met Marokkaanse roots?  Yassmine Elksaihi is al jaren bekend in Amsterdam. Naast adviseur voor sociale vraagstukken bij  Radar Uitvoering, was ze in haar vrije tijd onder andere actief als voorzitter van de Poldermoskee, betrokken bij Moslim Sleutelfiguren Amsterdam en veel andere projecten. Ilham Saadi is minder bekend. Zij is interim legal counsel bij onder meer Deutsche Bank, KLM en het ministerie van Economische Zaken. Heel indrukwekkende curriculum natuurlijk, maar kan ze dit vertalen naar de politiek?  

Concurrentie Hoewel het debat zich richtte op de hele zaal, was het gevoel van concurrentie tussen de twee dames duidelijk zichtbaar. Ze hebben dezelfde achtergrond maar verschillen uitermate van elkaar. Waar Ilham - zoals ze zelf aangaf - ‘een geblondeerde’ Amsterdamse met Marokkaanse routs is, draagt Yassmine een hoofddoek. 

Ilham komt uit een milieu met hoogopgeleide vrouwen uit Rabat en Casablanca waar iedereen “au-pairs en werksters thuis heeft” terwijl Yassmine’s referentiekader een moeder uit een dorpje in Marokko is die haar loopbaan als schoonmaakster in een verzorgingstehuis begon.  

Waarin verschillen de politiekbewuste vrouwen inhoudelijk?  Opvallend was dat Elksaihi, hoewel bekend in de sociale kringen van Amsterdam, nu ook echt een politica bleek te zijn. Ze kreeg de hele zaal stil met haar persoonlijk verhaal over de ontwikkeling van haar moeder en een daverend applaus na haar betoog over het belang van onderwijs.  Waar Ilham Saadi vooral vond dat mensen met mindere kansen een steun in de rug moesten krijgen, vond Elksaihi dat mensen hun kansen vooral zelf moeten creëren en grijpen. 

Haar boodschap leek de zaal wel te bevallen. Ook het betoog van Saadi mocht er zijn, maar ze kreeg vooral vragen over haar aanpak: ‘Hoe ga je dit voor elkaar krijgen dan?’  Wat wel duidelijk werd is dat de Marokkaanse vrouwen in het publiek heel kritisch waren tegenover de PvdA. Zal er dan echt iets gaan veranderen in Amsterdam? PvdA stemmen was in de afgelopen jaren namelijk een gewoonte voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in de stad. 

Alternatief Gedurende de avond werd duidelijk dat Elksaihi een bijzonder goed alternatief is voor de mensen die de PvdA de rug willen keren. In een gesprek met onze redactie legt ze duidelijk uit waarom zij niet de ‘zoveelste Marokkaanse’ is die zich aansloot bij de PvdA, maar koos voor D66.  

‘Ik ben geen zielige vrouw. Marokkanen zijn niet zielig en horen niet deze behandeling te krijgen. D66 richt zich op alle Amsterdammers als geheel en wijkt niet van deze visie. Wij zien iedereen hetzelfde en laten ons op sociaal vlak leiden door internationale mensenrechten. Elk individu is gelijkwaardig aan de ander, terwijl men de eigen verantwoordelijkheden niet moet vergeten.’ 

Moslimpartij Op de vraag over recente ontwikkelingen in vooral Den Haag en Rotterdam – met de opkomst van islamitische partijen – reageerde ze positief. Vooral Nida in Rotterdam maakt indruk. ‘Het is een goede ontwikkeling en is een moedige stap vanuit de tweede generatie islamitische gemeenschap. Ze stralen enthousiasme en betrokkenheid uit. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen’, zegt Elksaihi.  

De Haagse Partij van de Eenheid heeft inmiddels de vleugels uitgeslagen en is ook in Amsterdam begonnen met een lokale afdeling. Wel lijkt de partij nog uit de schulp te moeten kruipen in Amsterdam.  

© Redactie 2014
marokkaanse vrouwen
yassmine elksaihi
ilham saadi
verkiezingen
pvda
d66
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi