Drugsbaron El Chapo gebruikte technologie om uit handen politie te blijven

buitenland
1
26 feb '14
De machtigste drugsbaas van Mexico wist met geavanceerde technologie en verfijnde contraspionagepraktijken zijn arrestatie dertien jaar te vermijden.

Uiteindelijk werd Joaquin 'El Chapo' Guzman echter gearresteerd met behulp van een traditionele telefoontap op de telefoon van een van zijn handlangers. Die leidde de autoriteiten naar een appartementencomplex in de Mexicaanse kustplaats Mazatlan, waar Guzman zaterdag werd opgepakt. "Hij (Guzman, red.) spaarde geen kosten om zichzelf te beschermen", zei een bron dicht bij het onderzoek. 

Sommige onderdelen van het communicatiemateriaal van Guzman zijn niet op de consumentenmarkt te koop en de agenten die achter hem aan zaten, verbaasden zich over de geavanceerde technologie. Hij gebruikte onder meer scanners om zenders op te sporen in ruimtes of op mensen met wie hij een ontmoeting had. "Het was eersteklas spul." Omdat Guzman zo goed beschermd was, kon hij naar familieaangelegenheden, met een lokale schoonheidskoningin trouwen tijdens een goedbezocht feest in zijn thuisstaat Sinaloa en ondertussen zijn drugsimperium laten bloeien. 

De Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten zochten jaren naar een zwakke plek in zijn netwerk. Er werden telefoontaps gebruikt en vorig jaar lukte het agenten om onder andere tekstberichten die waren verstuurd via mobiele telefoons te onderscheppen. Eerder deze maand werd bij een inval de telefoon van een communicatiechef aangetroffen, die naar een koerier leidde.

Die man vertelde over de verschillende huizen die Guzman gebruikte, want de drugsbaas hield zich niet in de ruige bergen in het westen van Mexico schuil, maar bewoog zich met behulp van zijn eigen veiligheidsdienst en vermoedelijk de assistentie van enkele Mexicaanse overheidsfunctionarissen, vrijelijk in Mexico en zelfs in het buitenland. "Hij reisde wanneer hij wilde. Hij had privé-vliegtuigen", zei de bron. 

"Hij was een zakenman en hij ontmoette ook mensen buiten de drugshandel. Hij was uiteraard geïnteresseerd in geldhandel, in de geldmarkt. Hij wilde zijn imperium uitbreiden." Dat miljardenimperium strekt zich uit van Canada tot Latijns-Amerika, Europa en delen van Azië en Australië.

© Novum 2014
mexico
el chapo
joaquin guzman
drugshandel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?