Run op immigratieregeling voor immigranten

marokko
49
26 feb '14
Onder Turken en Surinamers is een run ontstaan op een regeling die het financieel mogelijk maakt om terug te keren naar land van herkomst. Marokkanen lijken daar minder trek in te hebben.

Iedere immigrant die minimaal een half jaar een uitkering heeft, krijgt bij terugkeer een maandelijkse uitkering van 600 euro. Daarnaast krijgen ze een verhuisvergoeding en tickets voor het hele gezin. Het maandelijks bedrag blijft doorgaan tot de dood, ook als de immigrant een baan heeft in zijn vaderland. Eind juni gaat een wetswijzing van kracht die deze voordelen gedeeltelijk opschort. 

In de wetswijzing worden de reis- en verhuisvergoeding opgeheven en stijgt de minimale leeftijd van 45 naar 55 jaar. Het terugkeren naar het vaderland is voor vele Turken en Surinamers dus nu of nooit. 'We hebben 2333 aanvragen in behandeling genomen, tegen 1839 in 2012', vertelt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Er wordt verwacht dat het aantal aanvragen de komende maanden alleen nog maar zullen toenemen. Volgens Pedro Arens van het Nederlands Migratie Instituut (NMI), dat mensen informeert en begeleidt bij de terugkeer, is er een toename van ruim 3000 aanvragen, meldthet AD. 

'Vooral Turken, minder Marokkanen' De immigratie is volgens Arens voornamelijk in trek bij de Turken. 'Die vormen meer dan de helft van onze klanten. Daarna heb je de Surinamers, zo'n 15 procent en pas daarna komen de Marokkanen. Bij die laatste groep zie je de laatste jaren juist een afname.'

Marokkanen vertrouwen de Nederlandse regering te weinig om gebruik te maken van de regeling. Er is een angst dat de regeling op een gegeven moment niet meer zal bestaan. Ook het zorgstelsel in Marokko schrikt veel Marokkanen af. Daarnaast is het economische perspectief in Turkije veel beter volgens Arens.

Het veranderen van de regeling heeft volgens Arens te maken met het PVV-sentiment. Financieel gaat Nederland er namelijk niet op voor uit. 'Integendeel, het wordt juist duurder. Er zullen immers minder mensen gebruik gaan maken van de regeling. Uit onderzoek blijkt dat de staat nu per migrant die terugkeert over een periode van 10 jaar 25.000 euro uitspaart aan sociale voorzieningen.' 

© Redactie 2014
immigratie
marokko
turkije
suriname
overheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi