Ban spreekt over situatie Syrië en CAR: 'Schandalig!'

buitenland
1
28 feb '14
Het is een schande dat de internationale gemeenschap er precies twintig jaar na de Rwandese genocide niet in slaagt om wreedheden in Syrië te voorkomen.

Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon donderdag gezegd. Ban sprak tijdens de opening van 'Kwibuka 20', een serie evenementen die in het teken staan van de herdenking van de Rwandese genocide. Ban wees ook op 'vreselijke en onverholen' mensenrechtenschendingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij pleitte voor het sturen van drieduizend extra militairen naar de CAR, waar nu al zesduizend vredestroepen van de Afrikaanse Unie en 1600 Franse militairen zijn gestationeerd. 

De VN-chef vreest echter dat het sturen van zo veel VN-troepen maanden tijd zal vergen, tijd die de CAR niet heeft. In de CAR woedt een sektarisch conflict tussen christenen en moslims. Hierbij zijn al meer dan duizend mensen om het leven gekomen en zijn bijna een miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Vooral moslims zijn het slachtoffer. 

In 1994 werd het vliegtuig van de toenmalige Rwandese president Juvenal Habyarimana neergeschoten. Habyarimana behoorde tot de Hutu-stam en zijn dood ontketende een etnische strijd tussen de Hutu- en Tutsi-stammen. Deze genocide kostte aan meer dan 500 duizend mensen het leven. 

© Novum 2014
ban ki moon
genocide
car
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?