Evangelisten in Rif na aardbeving: hoe serieus is de dreiging?

marokko
184
3 mrt '14
Evangelisten staan erom bekend na natuurrampen de plaatselijke bevolking een helpende hand te bieden. Vaak doen ze dit met het oogpunt op uitbreiding van het christendom. Simpelweg: het bekeren van andersgelovigen.

Nadat Al Hoceima - en in het bijzonder Ait Kamra - tien jaar geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving kwamen veel Amerikanen naar de regio om slachtoffers te helpen. Is de hulp het enige doel of zijn er meerdere? Met een onderzoek probeerde de Marokkaanse Al Massae deze vraag te beantwoorden. Het onderzoek werd dit weekend gepubliceerd in de krant en de conclusie is op z'n zachtst gezegd zorgwekkend. 

Bekeren Het onderzoek begon na een klacht van een burger in een populaire wijk in Al Hoceima. Een Amerikaan zou daar proberen zoveel mogelijk moslims te bekeren, hetgeen strafbaar is in Marokko. Volgens plaatselijke bewoners hebben veel Amerikanen zich in Ait Kamra gevestigd toen de aardbeving toesloeg. Zij zouden slachtoffers hebben geholpen bij het bouwen en herstellen van de woningen. 

Volgens de krant zijn er verschillende indicatoren die erop wijzen dat de Amerikanen betrokken zijn bij proselitisme. Het zijn echter de Spanjaarden die de eerste waren die moslims probeerden te bekeren door middel van het verlenen van steun aan bepaalde humanitaire activiteiten in Rif. Al Massae heeft na het onderzoek vragen over het werkelijke doel achter de humanitaire hulp in gebieden met arme mensen. 

Concrete bewijzen zijn er vooral in personen die door justitie worden aangeklaagd omdat ze op heterdaad betrapt worden. Vorige maand arresteerde de politie een van de Amerikanen die sinds de aardbeving in Al Hoceima woont. Hij zou betrapt zijn terwijl hij vooral kinderen aan het onderwijzen was over zijn geloof. 

In Marokko is het niet strafbaar om uit eigen wil over te stappen naar een ander geloof. Iemand proberen te bekeren naar een ander geloof behalve de islam is strafbaar. 

© Redactie 2014
marokko
al hoceima
rif
aardbeving
christendom
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?