Marokkaanse stem weegt zwaar bij Amsterdams verkiezingsoordeel

algemeen
25
4 mrt '14
Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht, houdt politiek Amsterdam de adem in. De machtspositie van de PvdA wankelt nu de Marokkaanse kiezer de partij niet meer als vanzelfsprekende optie ziet.

Met 8,3% van het totale electoraat bepalen Marokkaanse Amsterdammers stevig mee wie de komende vier jaar aan de knoppen mag draaien. Bij de laatste peiling kwam D66 als grootste uit de bus. Is de passie tussen de PvdA en de Marokkaanse kiezers vervlogen, of blijven zij hun oude liefde trouw?

Nida
'Zeg nooit dat je iets niet kan', met deze kreet motiveert Nordin El Ouali van Nida islamitische kinderen in zijn campagnefilmpje. Deze nieuwe Rotterdamse partij is een typisch gevolg van de ontstane distantie tussen de jongere islamitische kiezer en de PvdA. Moslims en Marokkanen willen niet meer gezien worden als groep die geholpen moet worden omdat zij het niet kunnen. El Ouali hekelt de arrogantie van de PvdA: 'Het gaat bij ons niet alleen om banen maar ook om een visie, een totaalpakket waarbij ethiek en geloof belangrijk zijn'.

Ook andere partijen zijn zich bewust van de leegte die zij opvullen als Marokkanen de PvdA de rug toe keren. Dat D66 een alternatief blijkt te zijn was al duidelijk, maar daar lijkt de PvdA dan op te reageren door bijvoorbeeld personen als Sofyan Mbarki en Issa Zanzen een prominente plek op de lijst te geven. Zij genieten door hun inzet in de afgelopen jaren een hoge mate van vertrouwen binnen de Marokkaans Amsterdamse gemeenschap. 

De PvdA in Amsterdam lijkt zich het verlies van de Marokkaanse achterban niet te kunnen veroorloven. Maar zijn deze heren in staat om wel een aansprekende geluid te laten horen, in plaats van mee te gaan in de rechtse verkramping? 

Marokkaanse stem De Marokkaanse stem in de Amsterdamse verkiezingen kan cruciaal zijn. In de stad wonen volgens de meest recente cijfers van het CBS 72.366 Marokkanen. Dat betekent dat één op de twaalf Amsterdammers van Marokkaanse komaf is. De hoofdstad herbergt daarmee meer stedelingen van Marokkaanse komaf dan heel Limburg aan niet-westerse allochtonen telt. De onvrede onder deze groep - die voorheen traditioneel trouw was aan de PvdA - kan negatief uitpakken voor de partij.

Eerder dreigde oud-Tweede Kamerlid Mohammed Rabbae namens de samenwerkende Marokkaanse organisaties om Marokkanen te adviseren niet meer op de PvdA te stemmen. Lodewijk Asscher haastte zich geschrokken om te melden dat de PvdA ‘zich als partij met hart en ziel inzet voor de integratie van Marokkaanse kinderen’ en dat ‘Marokkaanse Nederlanders toch vooral zelf kiezen aan welke partij zij hun vertrouwen schenken’.  

Kandidaten
Maar wat zijn op 19 maart de mogelijkheden voor de Marokkaanse kiezer in Amsterdam? In de top twintig van de kieslijsten staan vijftien Marokkaanse kandidaten. De PvdA, de Partij van de Eenheid en De Groenen presenteren allen drie Marokkaanse kandidaten. Opvallend is dat GroenLinks geen Marokkanen op de lijst heeft staan en zo de banden met de Marokkaanse kiezer definitief lijkt te verbreken.  

Bekende Marokkaanse Nederlanders
Een tweetal potentiële raadsleden geniet al enige bekendheid. Zo treffen wij Abdurrazaq Khoulani als lijstduwer voor zijn Partij van de Eenheid en zien wij oud-Tweede Kamerlid Samira Bouchibti opduiken op de VVD-lijst. Toch zullen deze kandidaten naar verwachting niet het gros van de Marokkaanse kiezers aanspreken. De eerste omdat hij geen plaats zal nemen in de Amsterdamse gemeenteraad. 

Bouchibti is als kandidaat minder waarschijnlijk omdat zij niet hoort bij de partijen met de van oudsher grootste aanhang onder Marokkanen. 

Strijd
De peilingen in de Amsterdamse verkiezing voorspellen een nek-aan-nek race tussen de PvdA en D66 als het gaat om welke partij de grootste wordt, zo ook in de strijd om de Marokkaanse stem. Tijdens debatten en in de campagne ontbrandt de strijd tussen de partijen om de voorkeur van de Marokkaanse kiezer zich dan ook tussen twee vrouwelijke kandidaten: Yassmine El Ksaihi (27) van D66 en Ilham Saadi (31) voor de PvdA. 

Om inzicht en meer duidelijkheid te krijgen over de standpunten en ambities van deze twee Marokkaanse vrouwen, publiceren we binnenkort van ieder een opiniestuk.

© Redactie 2014
marokkanen
gemeenteraadsverkiezingen
amsterdam
pvda
d66
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi