Aangifte na filmpje op Facebookpagina Marokkaanse meisjes

algemeen
109
5 mrt '14
Rijkswaterstaat gaat onderzoek doen naar beelden van een bewakingscamera die op internet zijn verschenen.

Waarschijnlijk heeft een bewaker in de meldkamer beelden gemaakt met zijn privételefoon. Op de beelden was een stelletje intiem bezig bij het gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht. De video werd op de inmiddels verwijderde Facebookpagina 'Marokkaanse hoeren' gepubliceerd, meldt het AD. Volgens de bron zoomde de camera speciaal in op het stelletje. Rijkswaterstaat denkt dat een bewaker van het gebouw in de meldkamer de beelden heeft opgenomen met zijn mobiele telefoon. Dat zegt woordvoerder Theo de Lange. 

Aangifte Yubza Zalen zet zich al langer in tegen het schande zetten van Marokkaanse meisjes op internet. Toen hij de beelden onder ogen kreeg zette hij een oproep op zijn nieuwswebsite. Via tips werd duidelijk dat de beelden bij Rijkswaterstaat zijn opgenomen. Het stelletje was daar bij een muurtje druk in de weer met elkaar. Hij deed vervolgens aangifte bij de politie van smaad en laster. 

'De meeste filmpjes die op zulke schandpaal-sites gezet worden, zijn van anonieme bronnen. Die zijn lastig aan te pakken'. zegt Zalen. 'Maar hier is wellicht concreet te achterhalen wie dit gedaan heeft. Daar kan de politie iets mee.' Zalen is zelf geen slachtoffer en heeft geen relatie met de slachtoffers. Politiewoordvoerder Hilde Bakker zegt dat hij desondanks zeker aangifte kan doen. 

'Maar de zaak wordt een stuk sterker als het slachtoffer zelf ook aangifte doet. Dan kunnen we expliciet vragen of er toestemming voor is gegeven of niet. Dat blijft nu gissen. Vervolgens moeten we kijken of de zaak voldoende prioriteit heeft.' De identiteit van het meisje heeft hij nog niet kunnen achterhalen. Rijkswaterstaat beloofde uit te zoeken wie de beelden online heeft gezet. 

'Het gebeurt over het algemeen niet uit moreel bezwaar tegen het gedrag van die meisjes. Jongens kicken erop om zo'n meisje zwart te maken', zegt Zalen, die ook seksuele voorlichting geeft aan jonge allochtonen.'Het plaatsen van dergelijke filmpjes of foto's heeft soms verstrekkende gevolgen. Meisjes doen soms zelfmoordpogingen als ze zo te kijk zijn gezet.'

Facebook Hoogleraar Communicatiewetenschappen Jan van Dijk van de Universiteit Twente zegt dat de actievoerders niet te veel van Facebook hoeven te verwachten. Zij zijn volgens hem heel traag in het verwijderen van aanstootgevende pagina's.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2014
rijkswaterstaat
marokkanen
camerabeelden
facebook
bewaking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?