Complete begraafplaats voor moslims in Utrecht

algemeen
5
4 mrt '14
Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen (BIB) zet zich in voor een nieuwe begraafplaats speciaal voor moslims.

In gesprek met MoslimVandaag vertelt voorzitter Ismael Hagens over de noodzaak van een nieuwe begraafplaats. 'Wij gaan de eerste volledig islamitische begraafplaats opzetten, compleet met een eigen uitvaartcentrum. Een uitvaartcentrum waar de rituele bewassing kan plaatsvinden, het uitvaartgebed en de begrafenis.'

Volgens Ismael zijn er voor de komende jaren tienduizenden graven nodig. Dit vanwege de vergrijzende en groeiende moslimpopulatie in Nederland. Op dit moment lijkt er nog weinig vraag naar een islamitische begraafplaats. De eerste en tweede generatie moslims kiezen ervoor om in het land van herkomst te worden begraven, voornamelijk Turkije en Marokko.

De huidige islamitische begraafplaatsen worden op dit moment door bekeerlingen en jong overleden kinderen bezet. Op langere termijn zal vooral de groep bekeerlingen enorm toenemen. Uit onderzoek van de stichting is gebleken dat 95 procent van de nieuwere generaties het liefst in Nederland begraven wil worden. Over 20 tot 50 jaar zal de vraag dus enorm zijn.

In Nederland bestaat de groep bekeerlingen uit ongeveer 25.000 tot 50.000 moslims. De totale moslimpopulatie bedraagt nu ongeveer 1,1 miljoen. De bekeerlingen zitten nu nog op een wat jongere leeftijd. De groep is vooral na het jaar 2000 groter geworden. Ismael maakt zich daarom zorgen over het gebrek aan islamitische begraafplaatsen in Nederland.  

De tientallen islamitische begraafplaatsen bevinden zich op dit moment op de terreinen van algemene of katholieke begraafplaatsen. Er wordt voor deze rustplaatsen huur betaald door de families. Wanneer de familie niet meer betalen worden de beenderen vernietigd. Daarom willen de moslims net als de joden in Nederland een begraafplaats op eigen gekocht grond bouwen. 

De stichting is in gesprek met de gemeente Utrecht over het kopen van een stuk grond. Op dit stuk grond wil Ismael een complete islamitische uitvaartcentrum bouwen. De kosten voor dit project worden geraamd op 3,5 miljoen euro.

Het enorme bedrag wil de stichting verzamelen door beroep te doen op giften van particulieren en moslimorganisaties via benefietactiviteiten. Daarnaast gaat de stichting ambassades van moslimlanden aanschrijven om bij te dragen aan de realisatie van de islamitische begraafplaats.

© Redactie 2014
islam
moslims
nederland
begraafplaats
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?