Gadhafi's zoon Al-Saadi uitgeleverd door Niger

buitenland
3
6 mrt '14
Niger heeft Al-Saadi Gadhafi, de zoon van voormalig Libisch dictator Moammar Gadhafi, uitgeleverd aan Libië.

Dat heeft de Libische regering donderdag gezegd. Al-Saadi arriveerde donderdag op de luchthaven van Tripoli, vanwaar hij naar een gevangenis in de Libische hoofdstad werd gebracht, liet een bron weten. Al snel nadat de uitlevering bekend was geworden doken er op sociale media foto's op van Al-Saadi in een gevangenenuniform, waarop te zien is hoe bewakers zijn baard en hoofd scheren. 

Volgens de regering zal de zoon van Gadhafi - een van de acht kinderen van de vroegere Libische leider - worden behandeld 'in lijn met internationale wetgeving'. Al-Saadi stond bekend als een playboy en fervent voetballiefhebber en kwam zelfs korte tijd uit in de Italiaanse Serie A. Zijn Europese voetbalcarrière ging echter als een nachtkaars uit nadat hij was betrapt bij een dopingcontrole. 
Na de val van het bewind van zijn vader in 2011 vluchtte Al-Saadi weg uit Libië. In Niger werd hij gearresteerd, waar hij sindsdien onder huisarrest zat. Al-Saadi wordt door de Libische autoriteiten gezocht, maar niet door het Internationaal Strafhof, zoals zijn broer Seif al-Islam. Seif wordt vastgehouden door een Libische militie, die hem weigert uit te leveren aan het centrale gezag. 

© Novum 2014
niger
al saadi gadhafi
moammar kaddhafi
libië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?