Erdogan dreigt Facebook en YouTube te verbieden

buitenland
30
7 mrt '14
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd Facebook en YouTube te verbieden. Dat zei hij donderdagavond in een interview met televisiezender ATV.

"Wij staan achter ons besluit, ongeacht wat de wereld hierover zegt", zei Erdogan in het vraaggesprek. "Wij staan niet toe dat de bevolking verslonden wordt door YouTube, Facebook of wat dan ook. We zullen de benodigde stappen nemen." De premier zei dat de sociale media worden gebruikt voor spionage en immoreel gedrag. De afgelopen weken lekten opnamen van gesprekken tussen de premier en zijn zoon over verduisterde contanten uit via de websites. 

Ook andere conversaties van Erdogan waaruit zou blijken dat het staatshoofd corrupt is werden online gezet. Erdogan ontkent in alle toonaarden dat de geluidsopnamen echt zijn en zegt dat de fragmenten vervalst zijn door 'verraders'. Hij kondigde aan de personen die de opnames gemaakt en verspreid hebben voor de rechter te dagen. De grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, zegt de authenticiteit van de opnamen via 'drie of vier verschillende kanalen' te hebben bevestigd. 

De partij riep Erdogan op om zijn ontslag in te dienen of het land 'per helikopter te ontvluchten'. De nationalistische oppositievoorman Devlet Bahceli noemde de opnamen 'verbijsterend' en riep op tot gerechtelijke vervolging van de premier. De Turkse politie pakte in december 24 mensen op in verband met corruptie. Ze worden beschuldigd van het aannemen of betalen van steekpenningen. 

Onder de verdachten zijn de zoons van drie ministers. De ministers zijn inmiddels opgestapt. Volgens Erdogan is het schandaal een internationaal complot van aanhangers van de islamitische beweging van Fethullah Gülen die in de politie en het juridisch apparaat zijn geïnfiltreerd. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te plaatsen. 

De regering heeft diverse politiechefs die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.

© Novum 2014
erdogan
turkije
youtube
facebook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi