Japanner leert duiken om zijn vrouw te zoeken

buitenland
5
11 mrt '14
Een frisse ochtend, afgelopen weekeinde: een 57-jarige Japanner zet zijn duikbril goed op zijn hoofd en waadt de zee in.

Yasua Takamatsu leert duiken in de hoop zo het lichaam van zijn vrouw te vinden. Zijn vrouw kwam om bij de tsunami die de Japanse noordoostkust in 2011 trof, maar haar lichaam is nooit teruggevonden. Takamatsu's vrouw Yuko was op kantoor toen voor de kust een zware aardbeving plaatshad. Ze stuurde hem niet veel later een korte e-mail. "Ben jij in orde? Ik wil naar huis." 

Dat was het laatste wat Takamatsu van haar hoorde. De tsunami die het gevolg was van de aardbeving zwolg haar op; Yuko was 47 en liet een zoon en een dochter achter. Van de dertien mensen die op het dak van het gebouw waar Yuko werkte hun toevlucht hadden gezocht overleefde het er maar een. Vier lichamen werden later geborgen, maar acht zijn nog altijd niet gevonden. 

Duiken In het gebied zijn slechts een handvol gebouwen herbouwd en grote stukken land liggen braak. "Ze schreef 'Ik wil naar huis'", zei Takamatsu. "Omdat ik dat weet dat ze er zo over dacht, wil ik haar zelf gaan zoeken en niet afhankelijk zijn van anderen." Zondag dook hij samen met zijn instructeur naar een diepte van bijna zeven meter. Hij bracht een uur lang door in het troebele water. Op de zeebodem lagen een oude band en wat andere rommel. 

Het zal nog lang duren voordat Takamatsu ervaren genoeg is om zelf op de zeebodem op zoek te gaan naar zijn vrouw. "Het lukt me nog niet helemaal om gewend te raken aan het drijven tijdens het duiken. Ik moet er veel beter in worden om mijn vrouw te vinden." Takamatsu's duikinstructeur Masayoshi Takahashi zoekt twee keer per maand met vrijwilligers de zeebodem af. Ze vinden nog steeds spullen en soms botten. 

Hoop Takamatsu vraagt niet veel; alleen maar iets waarmee hij haar 'naar huis' kan halen. "Natuurlijk hoop ik dat haar lichaam wordt gevonden", zei hij. "Ik ga ervan uit dat het inmiddels wel een stoffelijk overschot is. Ik hoop dat ik iets kan vinden." Nog altijd worden er 2636 mensen vermist. Hun lichamen zijn vermoedelijk door de zee meegevoerd.

© Novum 2014
japan
tsunami
yasua takamatsu
liefde
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi