Krim onafhankelijke staat

buitenland
5
11 mrt '14
Als de inwoners van de Krim ervoor kiezen zich af te splitsen van Oekraïne en zich aan te sluiten bij Rusland dan wordt de Krim een onafhankelijke staat.

Dat heeft het parlement van de Krim dinsdag besloten. Zondag kunnen inwoners van het schiereiland zich in een referendum uitspreken over de onafhankelijkheid, maar in aanloop daarnaar toe nam het parlement van de Krim dinsdag al een 'verklaring van onafhankelijkheid van de autonome republiek de Krim' aan. In het document is vastgelegd dat de Krim een onafhankelijke staat wordt als de inwoners kiezen voor aansluiting bij de oosterbuur. 

Westerse landen hebben de stembusgang afgekeurd en menen dat die niet-legitiem is. Wellicht heeft het parlement op de Krim voor de onafhankelijkheidsverklaring gekozen om spanningen te voorkomen in het geval Rusland niet direct de Krim inlijft. Eerder hebben de afvallige Georgische deelstaten Zuid-Ossetië en Abchazië ook om aansluiting bij Rusland verzocht na de onafhankelijkheid te hebben uitgeroepen. 

Dat verzoek is echter nooit ingewilligd. Ondertussen heeft de Oekraïense parlementsvoorzitter en waarnemend president Oleksandr Toertsjinov opgeroepen tot de oprichting van een nationale garde en de mobilisatie van de nationale reserves en vrijwilligers. De nationale garde moet volgens Toertsjinov worden opgericht om 'het land en de burgers te verdedigen tegen agressie, van buiten of van binnen de landsgrenzen'. 

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft het Westen eerder opgeroepen om Oekraïne te verdedigen 'tegen een land dat tot de tanden toe gewapend is en over kernwapens beschikt'. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten moeten zich volgens Jatsenjoek houden aan een verdrag uit 1994, waarin staat dat die landen beloven om de veiligheid van Oekraïne te beschermen. "We vragen van niemand iets", aldus Jatsenjoek. 

"We vragen maar om één ding. Er is militaire agressie ingezet tegen ons land. Zij die ervoor moeten zorgen dat deze agressie niet plaatsvindt, moeten aan de ene kant hun troepen weghalen en aan de andere kant onze onafhankelijke, soevereine staat beschermen." Woensdag stemt het parlement in Kiev over een motie waarmee officieel de mobilisatie wordt afgekondigd en het Westen om hulp wordt gevraagd. 

© Novum 2014
krim
oekraine
rusland
onafhankelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi