PvdA-lijsttrekker stopt na ophef over ronselen in moskee

algemeen
15
11 mrt '14
De lokale politicus Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Dat laat de partij dinsdag in een persverklaring weten. Suna raakte in opspraak omdat hij stemmen zou hebben geronseld onder moslims in zijn gemeente.

Suna ontkent schuldig te zijn, maar legt vanwege alle negatieve berichten ook zijn werk als raadslid tijdelijk neer. Hij wil wachten op de uitkomsten van een onderzoek. "Ik wil zeggen dat ik nimmer de intentie heb gehad de kieswet te overtreden. In de politiek gaat het echter vaak om beeldvorming en ik heb daar tot mijn spijt onvoldoende oog voor gehad." Burgemeester van Soest Rob Metz (VVD) heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld. 

Suna's partij is een intern onderzoek begonnen. Kiezers treffen hem woensdag overigens nog wel aan op de kieslijst, omdat die al een maand officieel vastligt. In een uitzending van het tv-programma Pownews was afgelopen maandag te zien hoe PvdA-lijsttrekker Suna bij een moskee probeerde stembiljetten te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Hij zou hierbij hulp hebben gekregen van een ander PvdA-lid. 

Verborgen camera Journalist van Pownews Nordin Ghoudani ging met een verborgen camera op bezoek bij een moskee waar Suna een toespraak hield. "Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op, omdat ik het uitermate belangrijk vind dat inwoners uit Soest en Soesterberg met vertrouwen naar de stembus gaan", stelt Metz. Hij wil dat het OM bekijkt of er sprake is van een strafbaar feit. "We hopen dat er snel duidelijkheid komt", gaat Metz verder. 

"We gaan ondertussen verder met de voorbereidingen op deze voor ons allemaal belangrijke gemeenteraadsverkiezing", aldus de burgemeester. Het OM kon dinsdag nog niet inhoudelijk reageren op de zaak. Voor de bewuste uitzending kwam ook naar buiten dat een webmaster van de PvdA-site een inwoner van Soest, die zelf niet kan stemmen, had verteld dat de partij iemand kan regelen die namens hem een stem uitbrengt. 

Suna zei toen tegen RTV Utrecht dat dit een incident was en dat deze actie niet door de beugel kon.De lokale PvdA-afdeling blijft achter Suna staan zolang zijn schuld niet onomstotelijk is bewezen, zegt het raadslid Herman Posthuma. "We kennen hem al tien jaar. Hij is altijd op een goede manier actief voor de PvdA geweest. Wij laten hem niet vallen op grond van gemonteerde beelden." 

© Novum 2014
soest
osman suna
pvda
gemeenteraadsverkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?