'Teeven betrokken bij illegale witwasoperatie'

algemeen
14
12 mrt '14
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is in 2000 als officier van justitie betrokken geweest bij een opmerkelijke deal met een drugscrimineel.

Meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld werd door justitie witgewassen, terwijl de Belastingdienst van niets wist. Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond. Het gaat om een ontnemingsschikking waarin Cees H. volgens het actualiteitenprogramma op het eerste gezicht 750 duizend gulden aan de staat betaalt, maar uit de rest van de schikking blijkt dat er feitelijk geld wordt witgewassen ten gunste van H. 

De miljoenen aan zwart geld werden namelijk via justitie teruggestort aan de drugscrimineel op voorwaarde dat de Belastingdienst niet werd geïnformeerd. Waarom justitie dit zo regelde, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het Openbaar Ministerie informatie over andere criminelen gekregen maar dat is volgens de advocaat van H. niet juist. Zijn cliënt heeft destijds überhaupt geen informatie gegeven, zegt hij tegen Nieuwsuur. 

Teeven had volgens Nieuwsuur geen toestemming van het College van procureurs-generaal over het buitensluiten van de Belastingdienst. Dato Steenhuis, toen verantwoordelijk voor alle ontnemingen met criminelen, zegt tegen het programma dat de deal nooit zou zijn goedgekeurd als het college op de hoogte was geweest. Pas twee maanden later, toen de deal niet meer terug te draaien was, informeerde Teeven het college. 

Deskundigen zeggen tegen Nieuwsuur dat de deal in strijd is met alle regels. Hoogleraren belastingrecht Jaap Zwemmer en Guido de Bont noemen het een 'witwasoperatie'. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat in een reactie weten dat de overeenkomst wel conform de toenmalige wet- en regelgeving was. Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD) was volgens Opstelten in 1999 op de hoogte van de onderhandelingen die met H. werden gevoerd. 

In 2002 is hij door het college geïnformeerd over de overeenkomst. "De uiteindelijke schikkingsovereenkomst is in 2000 aan de waarnemend voorzitter van het College van procureurs-generaal voorgelegd", aldus Opstelten. "Er is namens het college met deze schikkingsovereenkomst ingestemd. De schikking was in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving."Het OM was volgens Opstelten niet verplicht om een dergelijke overeenkomst voor te leggen aan de minister. 

De regels zijn naar aanleiding van de bouwfraude-affaire veranderd. Nu zou deze schikking wel naar de minister zijn gegaan.

© Novum 2014
fred teeven
vvd
justitie
witwassen
criminaliteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?