Sidali heeft spijt: Hitler-opmerking Wilders was ongepast

algemeen
262
14 mrt '14
Fouad Sidali heeft vrijdag excuses gemaakt voor de vergelijking die hij maakte tussen Adolf Hitler en PVV-leider Geert Wilders.

"De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken", schrijft Sidali op Twitter. "Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen." De geboren Marokkaan plaatste donderdagavond een tweet waarin hij de vergelijking trok. "Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder joden moesten zijn.

Opdat we nooit zullen vergeten", aldus Sidali die in het verleden voorzitter was van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders en sinds 2009 bestuurslid is van de PvdA. Wilders zei woensdag voor de camera van de NOS tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag dat de stad beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. Over de uitspraak ontstond veel ophef. 

Zo zei PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman dat hij van de uitspraak moest 'braken'. Wilders neemt geen woord terug, zei hij donderdag. Wel gaf hij aan dat het hem vooral gaat om criminele Marokkanen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) adviseert vrijdag naar aanleiding hiervan in een kranteninterview niet op Wilders te stemmen. De PVV-leider reageerde vrijdagochtend op de tweet van de PvdA-bestuurder. 

"Sidali teruggefloten door Spekman, neemt woorden terug. Verstandig. Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn", twitterde Wilders. Fractievoorzitter van de PvdA Diederik Samsom laat zich op Twitter ook uit over de kwestie. Hij noemt het 'terecht' dat Sidali zijn 'emotionele uitspraak' over Wilders heeft teruggenomen. Wel vindt hij het veelzeggend dat Wilders vasthoudt aan zijn 'haatdragende' uitspraak. "Zegt alles." 

© Novum 2014
fouad sidali
marokkaan
adolf hitler
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?