Dominee in opspraak: 'Dood Els Borst straf van God'

algemeen
175
14 mrt '14
Els Borst is om het leven gebracht door de hand van God. Dat beweert predikant Van Andel uit Montfoort.

"Het is geen toeval dat deze 'engel des doods' geen natuurlijke dood stierf", schrijft hij in een overdenking die RTV Utrecht vrijdag online heeft gezet. "God heeft gesproken en ze moest haar rechter ontmoeten." De dominee verwijst in het blad van de Hersteld Hervormde Kerk naar de euthanasiewet van de oud-minister van Volksgezondheid. Hierdoor werd levensbeëindigend handelen op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt toegestaan. 

Van Andel vindt dat door Borsts inbreng 'de meest 'goddeloze wetten' zijn aangenomen. "Het is volbracht", zei Borst nadat de Tweede Kamer de wet in 2001 had aangenomen. "Maar God laat niet met zich spotten", zegt de predikant daarover. Hij denkt dat ze God door deze 'goddeloze' uitspraak 'ontzettend' heeft gekwetst. Van Andel vervolgt zijn tirade door het einde van de carnavalsperiode aan te snijden. 

"Het verstand keert weer terug bij de verklede zotten. En wij? Als wij ons niet bekeren, dan zal het Sodom (zoals Borst en de carnavalvierders) verdraaglijker zijn in de dag van het oordeel dan voor ons." Hij besluit de tekst met 'een hartelijke groet uit de pastorie'. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt de uitlatingen van de predikant op Twitter 'onvoorstelbaar en onverdraaglijk'.

Burgemeester van Montfoort Bert Jansen (D66) onderschrijft de mening van de dominee absoluut niet, zegt hij in een reactie tegen de regionale omroep. Jansen heeft overlegd met de wijkchef, die het incident volgens de burgemeester meeneemt in het veiligheidsoverleg. Borst werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. De politie gaat ervan uit dat de 81-jarige oud-politica twee dagen eerder om het leven is gebracht. Het onderzoek is nog in volle gang.

© Novum 2014
els borst
dominee
van andel
montfoort
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?