Marokko blijft investeren in wapens

marokko
23
19 mrt '14
Op de lijst van landen die het meest uitgeven aan wapens staat Marokko hoog genoteerd. Van het continent Afrika hoeft Marokko alleen buurland Algerije voor zich te dulden.

Tussen 2008 en 2013 heeft Marokko veel wapendeals gekend en dat leverde een wereldwijde twaalfde plaats op. Met deze deals heeft Marokko een aandeel van 2% in de wereld. Algerije heeft met 3% nóg meer zaken gedaan dan Marokko. Een van de wapendeals heeft Marokko het Fremm-fregat Mohammed VI opgeleverd, een oorlogsschip dat inmiddels is toegevoegd aan de Marokkaanse marine. 

Met 29% van de wapenmarkt worden de Verenigde Staten gevolgd door Rusland dat 27% bezit. Op gepaste afstand komen Duitsland (7%), China (6%) en Frankrijk (5%). Naast de Afrikaanse landen investeren ook India, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten flink in wapens. Deze Arabische landen staan in de top 5, meldt het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

In de top tien van wapenproducenten komen niet al te verrassend zeven Amerikaanse bedrijven voor. In het verslag suggereren onderzoekers ook over de kernwapens van de zionisten in Israël. Zij zouden liefst over 80 intacte kernwapens beschikken. Zij ontkennen dat uiteraard. 

© Redactie 2014
marokko
algerije
wapens
fregat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?