PVV-Kamerlid geeft goede voorbeeld en vertrekt wegens Marokkanen-uitspraken

algemeen
0
20 mrt '14
Kamerlid Roland van Vliet stapt uit de PVV-fractie omdat hij het niet eens is met de uitspraken over 'minder Marokkanen' die PVV-leider Geert Wilders woensdag deed.

Dat heeft Van Vliet laten weten aan RTL Nieuws. "Het voelt als een bevrijding", zegt Van Vliet. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zo veel Marokkanen die het goed doen in Nederland." Vorige week zei Van Vliet nog dat hij niet van plan was uit de PVV te stappen. "Zolang ik in de politiek zit, blijf ik PVV-Kamerlid." Aanleiding voor die uitspraak was een bericht van NRC Handelsblad dat hij vorig jaar had willen overstappen naar de VVD, maar dat fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat niet zag zitten.

Wilders riep tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen naar een juichende achterban: "Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen?" Waarop 'minder, minder, minder' werd gescandeerd. Daarop zei de PVV-leider: "Dat gaan we regelen." Volgens Van Vliet, voorzitter van de commissie voor de parlementaire enquête over woningcorporaties, was het de druppel die de emmer deed overlopen.

"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Per direct stap ik uit de fractie." De politicus denkt overigens dat hij niet de enige binnen de PVV is die kritiek heeft op de actie van Wilders. Hij spreekt van 'weinig saamhorigheidsgevoel' in de fractie.

"Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd." Van Vliet blijft volgens RTL Nieuws in de Tweede Kamer en gaat als onafhankelijk Kamerlid verder.

© Novum 2014
roland van vliet
pvv
racisme
marokkanen
geert wilders