Obama prijst 'Nederlandse rol' op wereldtoneel

algemeen
3
24 mrt '14
De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag tijdens een bliksembezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam lof geuit voor de Nederlandse rol op het wereldtoneel.

Na een gesprek met Mark Rutte (VVD) sprak Obama staand voor de Nachtwacht van Rembrandt samen met de premier de pers toe. Obama bedankte Nederland voor de militaire bijdragen via de NAVO in onder meer Afghanistan en Mali en voor de rol die Nederland speelt bij de ontwapening van Syrië. "Nederland is een van onze beste bondgenoten. Over het hele spectrum doen de Nederlanders hun aanwezigheid voelen op een positieve manier, en daar zijn we heel dankbaar voor. Europa is de hoeksteen van het Amerikaanse optreden in de wereld." 

Obama is in Nederland voor de nucleaire top in Den Haag, die grotendeels in het teken staat van de crisis in Oekraïne. Daarover zei Obama, die later maandag deelneemt aan een extra G7-vergadering over Oekraïne, dat Europa en de VS samenwerken om te zorgen dat Rusland een prijs betaalt voor zijn acties tot nu toe. Obama stond ook stil bij de handelsbetrekkingen tussen Nederland en de VS en bij het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS waarover nu wordt onderhandeld. 

Verder heeft hij met Rutte gesproken over de strijd tegen klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Nederland sluit zich aan bij een Amerikaans initiatief om de publieke financiering van kolencentrales tegen te gaan. De Amerikaanse president, die met een helikopter landde op het Museumplein, toonde zich onder de indruk van de schilderijen in het Rijksmuseum, waarover hij op school heeft geleerd. 

"Dit is een prachtige locatie. Dit is verreweg de meest indrukwekkende achtergrond van een persconferentie die ik ooit heb meegemaakt." Ook zei Obama trots te zijn op de prestaties van de Nederlanders en de Amerikanen bij de Olympische Spelen. "Jullie kunnen echt goed schaatsen", zei Obama. Hij sloot zijn verklaring af in het Nederlands: "Dankuwel." 

Rutte ging in zijn toespraak in op de historische banden tussen de VS en Nederland en op de handelsbetrekkingen tussen beide landen. Obama en hij bekeken in het Rijksmuseum enkele beroemde schilderijen, maar ook het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581, waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is gebaseerd. "Als historicus was het voor mij een heel speciaal moment", zei Rutte. 

© Novum 2014
barack obama
nucleaire top
mark rutte
rijksmuseum
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi