Moordenaar Pim Fortuyn in mei vrij

algemeen
65
26 mrt '14
Volkert van der G. komt in principe op 2 mei vrij. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven dinsdag in een Kamerbrief.

Er is volgens justitie een lage kans dat de moordenaar van Pim Fortuyn nog eens tot het uiterste gaat bij het volgen van zijn eigen overtuiging, maar door bijzondere voorwaarden aan zijn vrijlating te verbinden zou het risico nihil zijn. Van der G. mag tijdens zijn proeftijd van zes jaar niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag of de woonplaatsen van de nabestaanden van Fortuyn bevinden. 

Ook mag hij geen contact hebben met de media. Verder moet hij zich wekelijks melden bij reclassering. Daarnaast moet hij zich laten begeleiden door een psychiater of een psycholoog. Tijdens de proeftijd moet Van der G. een elektronische enkelband met gps dragen zodat altijd kan worden nagegaan waar hij is. Van der G. is al drie keer met proefverlof geweest. Die verloven zijn volgens Teeven zonder probleem verlopen. 

Hij heeft zich aan alle aanwijzingen en afspraken gehouden. Gevangenen komen na het uitzitten van twee derde van hun celstraf in principe voorwaardelijk vrij. Bij Van der G. is daar veel over te doen geweest omdat veel mensen het niet konden verkroppen dat hij twaalf jaar na de moord op Fortuyn al wordt vrijgelaten. Zij vinden dat hij een langere straf had moeten krijgen omdat hij niet alleen een persoon heeft vermoord, maar ook de democratie in gevaar zou hebben gebracht. 

Justitie had tot 2 april om de rechter te vragen de voorlopige vrijlating tegen te houden, maar zag geen juridische gronden om hem vast te houden. Zo heeft hij zich tijdens zijn detentie niet ernstig misdragen. Ook is hij bereid de voorwaarden die zijn opgelegd na te leven. 

© Novum 2014
volkert van der g
fred teeven
pim fortuyn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?