Veel Marokkanen uitgesloten van Hadj door werkzaamheden

marokko
3
26 mrt '14
Het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken heeft ook dit jaar besloten een leeftijdsgrens te hanteren voor de Marokkanen die op de jaarlijkse bedevaart willen.

De minimumleeftijd ligt - hoe vervelend voor velen ook - dit jaar op 63 jaar. De nieuwe regels dwingen reisbureaus alle klanten onder de 63 jaar te moeten weigeren. Ook de al ingediende aanvragen kunnen niet meer geaccepteerd worden. Enkele reisbureaus hebben al kandidaten geregistreerd, waarvan sommigen al meer dan een jaar wachten, meldt Al Akhbar. De nieuwe wetgeving werd tot grote woede van de reisbureaus, zonder overleg vastgesteld. 

De Marokkaanse autoriteiten zijn echter gedwongen om tot dergelijke maatregelen over te gaan. Masjid Al-Haram staat namelijk voor een gigantische renovatie waardoor er wereldwijd minder pelgrims naar Mekka af mogen reizen. Daartoe besloten de Saudische autoriteiten. In totaal moeten er jaarlijks 20% minder moslims naar Mekka komen om de veiligheid niet in het geding te brengen. 

Ook vanuit Marokko mogen er minder pelgrims komen. De Marokkaanse regering wil ouderen voorrang geven omdat zij over het algemeen langer op de wachtlijst staan en wegens ouderdom kwakkelen met de gezondheid. Hiermee wil het ministerie voorkomen dat zij de dupe worden van de verbouwingen aldaar. 

© Redactie 2014
marokko
islam
bedevaart
mekka
medina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?